Könyvmániások

Bada Johanna és István élete, munkássága összefonódott a magyar kultúrával. Az egykor Újvidéken élő, nyugdíjas házaspár hat éve települt át Budapestre. Ám nyugalomról szó sincs körülöttük. Könyvmániás emberek voltak és maradtak.

EgyébLovass Ildikó2004. 09. 24. péntek2004. 09. 24.
Könyvmániások


Ahogy megszokták és kialakították a Vajdaságban, ma is szerveznek, terveznek. Küldetésük, hivatásuk az irodalom, a könyv, az olvasás szolgálata. Egy belvárosi udvar mélyén, a Custos-Zöld antikváriumban folytatják a Délvidéken elkezdett, szerteágazó kultúrmissziójukat. Mindketten magyar szakos pedagógusi végzettséggel, újságíróként dolgoztak Újvidéken. Az elmúlt tizenöt évben körülbelül ötvenötezer könyvet "csempésztek ki" az anyaországból az ottani iskoláknak és könyvtáraknak.
- Nyugdíjasként indítottuk el az olvasási mozgalmat gyerekeknek. A legjobbaknak irodalmi tábort, vetélkedőket szerveztünk. Korábban tapasztaltuk, hogy a délvidéki gyerekek egyharmadát tanulják csak a magyar irodalomnak. Ezért is szerettük volna az érdeklődőket felzárkóztatni, megismertetni a diákokkal azokat az írókat, akikről addig nem hallottak - kezdi sorolni sokrétű tevékenységüket Bada Johanna.
Férje, a hetvenéves Bada István sokáig a Forum kiadó könyvterjesztő vállalatának igazgatójaként is dolgozott. Ő alapította a Fehér Ferenc Könyvbarát Kört, majd együtt feleségével az Olvass mindennap! Baráti Társaságot, amely a könyv és az olvasás népszerűsítésére biztatja a szülőket. Megjelentették a jugoszláviai magyar írók arcképes tablóját. Saját könyveket adtak ki.
- Az antikváriumnak állandó törzsközönsége van, a vevők egymásnak adják a címet. A határon túli magyar irodalom friss termései éppúgy megtalálhatók itt, mint a diákok kötelező olvasmányai. Kívánságra az óhajok könyvébe bejegyezzük és beszerezzük a keresett köteteket. A betérők nagy része a közeli egyetemekről kerül ki - folytatja Bada István.
A kis antikváriumban játszani is lehet. Aki negyven magyar író, költő portréját Balassitól Nagy Lászlóig felismeri, műveikben tájékozott, könyvet nyerhet. Az irodalmi vetélkedőt vagy a rögtönzött irodalomórát Johanna tartja, aki ebben az esztendőben a Magyar Kultúra Lovagja lett több évtizedes népművelő tevékenységéért. Ezzel a hivatástudattal, fiaikkal és két unokájukkal teljes Badáék szorgos élete.

Ezek is érdekelhetnek