Tudáscentrum a Mátraalján

Az észak-magyarországi régió tudáscentruma kíván lenni a Károly Róbert Főiskola - hangsúlyozta a tanévnyitón Magda Sándor, a gyöngyösi intézmény rektora. Most csaknem három és fél ezer elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait.

EgyébCsászár Jenő2004. 09. 17. péntek2004. 09. 17.
Tudáscentrum a Mátraalján


Az egy éve önálló főiskola, mely 15 esztendeje az országban elsőként indította el a távoktatást, korszerű, piacképes ismereteket kíván közvetíteni. Népszerű a vadgazdálkodó és a vidékfejlesztési agrármérnök szak, a Mátraalján végzett szakemberek egy része pedig a turizmus és a vendéglátás területén helyezkedhet el. Az idei tanévtől önálló szakként tanítják a szőlészet-borászatot.
A hallgatók idén is többszörös túljelentkezéssel ostromolták a tanintézményt, mely most nagyszabású bővítésre készül. Emeletráépítéssel majdnem megkétszerezik az oktatási épületek alapterületét, így 2006-ra kilencszázzal több diákot fogadhatnak. Ezzel párhuzamosan kollégiumi falu építésébe kezdenek, s mintegy hatszáz új férőhelyet teremtenek. A Károly Róbert Főiskola Gyöngyös városával közösen vág bele a sportcsarnok beruházásába, a létesítmény lelátóján kétezren foglalhatnak majd helyet.
Bálint gazdaként ismeri az ország a 85 éves Bálint Györgyöt, aki az évnyitón vehette át a címzetes főiskolai tanár címet.
- Nemcsak a szülővárosom Gyöngyös, itt éltem le életem első tizennyolc évét, itt érettségiztem, s az utóbbi évtizedben újra visszaterelt ide a sors - mondta Bálint gazda. - Édesapám a közeli, ma Halmajugrának nevezett Gyöngyöshalmajon volt földbirtokos. Gazdász képzettségű ember volt, így magam is úgyszólván belenőttem a szakmába. Apám előbb búzát, kukoricát, cukorrépát termesztett a birtokon, a két világháború közti gazdasági válság idején azonban kiderült, hogy ebből nem élünk meg, ezért áttért a kertészeti növényekre. Málnát telepített, s akkoriban neki volt a legnagyobb spárgatelepe Magyarországon.
Egy mai gazda nem tud meglenni kommunikációs ismeretek nélkül - ezt ismerte fel Bálint György, aki öt esztendeje tanítja új tantárgyát a gyöngyösi főiskolán. Mit sem ér a falugazdász vagy a szaktanácsadó szakmai tudása, vallja, ha nem tudja meggyőzni az embereket például arról, hogyan gondozzák a községi legelőt vagy milyen szerekkel permetezzenek. A mezőgazdász akkor lehet sikeres, ha tiszteli a hagyományt, de nem zárkózik el a haladástól sem.
- Nem elég arra emlékezni, hogy nagyapánk mit hogyan csinált, de a legújabb szakmai fogásokat is meg kell tanulni - tanácsolta Bálint gazda.

Ezek is érdekelhetnek