Új hűtőház épül a romok helyén

Bő három héttel a zalaegerszegi Goldsun hűtőház kigyulladása után végre az újságírók és a fotósok bejuthattak a helyszínre. A parázs eloltását követően egy hét alatt tisztává vált a terep, a hűtőraktár helyén, a betonalapzaton a helyi védelmi bizottság vezetése megtarthatta az első tájékoztatót.

EgyébBozsér Erzsébet2004. 09. 17. péntek2004. 09. 17.
Új hűtőház épül a romok helyén


Az égett anyagok szaga még át-átüt a fertőtlenítőn, három lánctalpas munkagép az utolsó munkálatokat végzi, és megkezdődött a megrongálódott épületrész bontása, az értékes gépek kiszedése. Most látszik csak igazán, milyen hatalmas területen pusztított a tűz, s érzékelhető, milyen vastag izzó árufalat kellett áttörniük a tűzoltóknak,  milyen hatalmas hulladéktömeget kellett rövid idő alatt elhordani biztonságos megsemmisítő helyekre. Az pedig kész csoda, ahogyan megmentették a hűtőraktár egyik szárnyát benne közel háromezer tonna élelmiszerrel. Kiszivattyúzták az hűtőgázt, majd szén-dioxiddal elárasztva folytatták az átmeneti hűtést.
A tűz okának vizsgálata nem fejeződött be, s a biztosítótársaságokkal is folynak a tárgyalások, az azonban biztos, hogy milliárdos nagyságrendű kárral lehet számolni. A tulajdonos a dolgozókat foglalkoztatja, részben a romeltakarításban, részben a Zalabaromfi Rt.-nél.
A védelmi bizottság a katasztrófa megszüntetése közben leszűrte, hogy az ország hulladékmegsemmisítő kapacitása felettébb alacsony, a telepek számát és befogadóképességét egyaránt bővíteni kell. Szükség lenne arra is, hogy korszerű tehervagonokkal meg lehessen közelíteni ezeket a bázisokat, jelenleg ez mindenütt megoldatlan. Fontos lenne azonnali katasztrófaalap létesítése, amelyből a munkában résztvevő kisvállalkozókat gyorsan ki lehet fizetni. Nagy probléma, hogy nincs olyan eszközpark, amely - szerződtetve vagy állami tulajdonban - azonnal mozgósítható lenne. Nélkülözhetetlen a gyors műszaki mentéshez az óriási vágókból, rombolókból álló műszaki park. Ezt például felújított honvédségi eszközökből vagy a beszerzés támogatásával lehetne megvalósítani.
Ezúttal a tulajdonos is képviseltette magát; Tóth Istvántól, a Zalabaromfi Rt. vezérigazgató-helyettesétől megtudhattuk, hogy átmeneti nehézséget okoz a cégcsoportnak a zalaegerszegi katasztrófa, de a működés zavartalan. Sokkal jobb összefogás tapasztalható minden területen, meggyorsították a kereskedelmet, megnövelték a frissáru-forgalmat. A cégcsoporthoz tartozó miskolci hűtőház segít az áruhűtésben, átmenetileg oda is csoportosítottak zalaegerszegi dolgozókat. A milliárdos kár a cégcsoport termelési értékének öt százalékát teszi ki, és mivel a működés nyereséges, van értelme hosszú távra megépíteni egy hasonló épületet. Feldolgozó is működött benne, EU-konform volt, és hagyományosan - részben - bértárolást végzett. Most a lehető legkorszerűbb hűtőház megépítésében gondolkodnak.

Ezek is érdekelhetnek