Darvas Iván pofái

Válogatott idézetek és pofák címmel grafikai kiállítás nyílt Darvas Iván alkotásaiból a Miskolci Galéria Színháztörténeti és Színészmúzeumában, ami egyben egy sorozat kezdete.

EgyébKeresztény Gabriella2004. 10. 01. péntek2004. 10. 01.
Darvas Iván pofái


A Nemzet Színésze 1963-ban, néhány év kényszerszünet után a borsodi megyeszékhely teátrumában kezdte újra színi pályáját. Egyebek közt a Ványa bácsiban és a Szent Johanna egyik főszerepében tapsolhatott neki a közönség. A jövőben a városban vendégül látják azokat a művészeket, akik miskolci színházi kötődéssel is büszkélkedhetnek. Merthogy a város (is) büszke rájuk...
Az előtérrel együtt öt falfelületet borítanak be azok a fénykép alapján, számítógépen készült grafikák, amelyek hagyományos portréknak semmiképpen sem mondhatók. Inkább egyfajta elrajzolt arcok, karikatúrák ezek, olyanformán, ahogyan Darvas Iván látja őket, szeretetteljes iróniával. Alighanem senki sem sértődne meg a falra felkerült "alanyok" közül, inkább mosolyogna rajtuk, nem kevésbé a grafikákhoz mellékelt idézeteken és aforizmákon, amelyek legfeljebb első olvasatra tűnnek ötletszerűnek, mert nagyon is jellemző szövegek. A "modellek" zöme neves honi pályatárs: Psota Irén, Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Haumann Péter és így tovább, de számos külföldi világsztár, például Sophia Loren és Sylvester Stallone is szerepel közöttük. A Heti Hetes teljes gárdája éppúgy megihlette Darvast, mint a sportriporter Vitray Tamás, és pártállásra való tekintet nélkül hazai politikusaink, ismert közéleti személyiségeink, köztük például Kovács László, Horn Gyula, Orbán Viktor. A remek portrékhoz szabott szövegek egy része különböző interjúkban valóban elhangzott, más részük viszont "kvázi megnyilatkozás", éppen elmondhatták volna, noha a valóságban nem tették. Kiváló példája ennek Havas Henrik bölcselete: "Édes jó Istenem, mondd meg, hogy mire van szükséged!"
Egyébként Darvas Iván önmagát sem kímélte. Mellékelt képünkön látható önarcképe ugyancsak ott lóg a falon (aláírása maradjon titok). Olvasóink október 22-éig megnézhetik a kiállítást. Útravalóul csak annyit: érdemes!

Ezek is érdekelhetnek