Forradalmunk gyémánttengelyén

A forradalom nemcsak a nagy hírű hősöké, de sokkal inkább a kisembereké, akik sokszor félszegen, nemegyszer mosolyt fakasztó módon járultak hozzá a gyémánttengely megalkotásához.

EgyébAdonyi Sztancs János2004. 10. 22. péntek2004. 10. 22.
Forradalmunk gyémánttengelyén


Kilátástalan helyzetben nincs nagyobb teher, mint a jövő. Nemzetünknek küzdelmes történelmi sors jutott, ezért rendre ismételték egymást az olyan korszakok, amikor komoran nehezedett a magyarságra az eljövendő idő.
Ilyen utálatosan nyomasztó volt a Rákosi és Gerő nevével fémjelzett éra. Csakhogy a terhet a nemzet sem cipelheti örökké, hát megszabadul tőle. Leghatásosabb szabadulási módszer a forradalom. A forradalom, amely a maga nagyszerűségével, rendkívüli energiáival gyémánttengelyt teremt. Gyémánttengelyt, amely elbírja a jövőt, magabiztossá teszi a nemzetet. Az 1848-49-es gyémánttengely tartotta meg a kiegyezés sikeres nemzedékét, az 1956-os gyémánttengely tart meg minket. A forradalom a nemzet önmegismerésének kegyelmi pillanata.
Az '56-os gyémánttengelyünk egyik legragyogóbb atomja az, amikor parasztok meghallották a rádióból, hogy vérhiány van. Kimostak egy boroshordót, és megtöltötték a saját vérükkel, aztán siettek vele Pestre...

Ezek is érdekelhetnek