Kényszerből átvették a dolgozókat

Amit Békés megyében majdnem mindenki biztosra vett, az most beigazolódott: a Carnex csoport többségi tulajdonában lévő cég vásárolta meg a Bábolna Rt. végelszámolójától a békéscsabai baromfi-feldolgozót.

EgyébMolnár Lajos2004. 10. 22. péntek2004. 10. 22.
Kényszerből átvették a dolgozókat


Az új cégben, a Békéscsabai Baromfi-feldolgozó Kft.-ben a többségi tulajdonos mellett képviselteti magát tizenkét termelő, valamint takarmánygyártóként a Szabolcs Gabona Rt. is.A Carnex korábban úgy tervezte, az ezerkétszáz dolgozóból csak négyszázat vesz át véglegesen, ugyanennyit pedig húsz hónapos foglalkoztatásra. Ehhez képest a szerződés aláírását követő napon Békéscsabán a tulajdonosok képviselői bejelentették: Bábolnától az összes dolgozót átvették; no nem jószántukból, hanem jogi kényszerből.
- A munka törvénykönyve diktálta a munkaügyi jogutódlást - jegyezte meg Mónos Péter, a többségi tulajdonos képviselője -, a dolgozók az eszközökkel együtt kerültek hozzánk. Két lehetőségünk volt: vagy várunk két hónapot a gyár átvételével, és akkor az egész termelés leáll, vagy mindőjüket átvesszük.
A tervekről megtudhattuk, a békéscsabai gyárban csirkevágás volt, van és lesz, de a gyér piaci igények miatt egy műszakban. Ehhez keresnek még valamilyen tevékenységet, amely lehetővé teszi a nyereséges üzemeltetést. Augusztusban Zalaegerszegen leégett hétezer tonna tárolókapacitású hűtőjük. Úgy gondolják, ezt inkább Békéscsabán pótolják. Mezőkovácsháza, Orosháza és Békéscsaba háromszögében három gyáruk működik, és a szezonális termeléshez körülbelül ekkora tárolókapacitásra van szükségük. A hűtőházat közel egymilliárd forintos beruházással már a jövő év első felére szeretnék felépíteni. A békéscsabai gyár nyereségessé tételéért idényszerűen vízi szárnyasok vágása is helyet kaphat. 
- Gondoltunk további feldolgozásra is, panírozott termékek gyártására. Adva van a lehetőség a berendezések gyors beszerzésére, az üzemet létrehozhatjuk úgy, hogy nem kell átszabni a gyárépületet. Igen gyorsan, már 2005 első negyedévében beüzemeltethetnénk tehát - tájékoztatott Mónos Péter.
- A térségen belüli foglalkoztatás azért szükséges - mondta Elekes Lajos, a kisebbségi tulajdonos képviselője -, hogy az új tevékenység megszervezéséig ne kelljen állásidőt fizetnünk vagy dolgozókat elbocsátanunk. A mezőkovácsházi és az orosházi üzem is időszakos jellegű, a munka dandárja szeptemberre, októberre, novemberre és decemberre esik. Mintegy ötszáz alkalmi dolgozót foglalkoztatunk.
Varga Tibor, a Békéscsabai Baromfi-feldolgozó Kft. ügyvezetője arról adott tájékoztatást, hogy az új cég október 18-án indította el a csirkevágást egy műszakban, ezzel hatszáz dolgozónak tud munkát adni. A fönnmaradó négyszáz ember Orosházán és Mezőkovácsházán dolgozik. A leendő hűtőház nyolcvan-száz munkavállaló foglalkoztatását teszi majd lehetővé.
- A csabai gyárral szembeni minimális elvárás, hogy ne keletkezzen veszteség - fogalmazott Mónos Péter. - A négyszázmillió forintos vételár és a tervezett egymilliárd forintos hűtőberuházás pénzügyi megtérülésére rövid távon nem számítunk, az nem pénzügyi, hanem szakmai befektetés.

Ezek is érdekelhetnek