Két könyv

Újabb botránykönyvet jelentetett meg a washingtoni Fehér Ház politikájáról a Geopen Kiadó. Tájkép magammal címmel pedig Berek Kati adta ki életrajzi kötetét.

EgyébLovass Ildikó2004. 10. 29. péntek2004. 10. 29.
Két könyv


A támadás terve
A kötet szerzője Bob Woodward, a Watergate-botrány kirobbantásával, majd Nixon megbuktatásával vált az oknyomozó újságírás egyik legjelentősebb alakjává. Az A támadás terve című kötetében rengeteg apró részlet felhasználásával hitelesen és tárgyilagosan mutatja be, hogyan keveredett az Egyesült Államok háborúba Irakkal.
A politikai tényirodalom hazai kedvelői is érdeklődéssel mélyülhetnek el a lebilincselő részletességgel, a hatás kedvéért élethű párbeszédekkel rekonstruált történetben. A szerző minél szélesebb körű információkon alapuló, semlegességet sugárzó írásműve elegendő érvet gyűjt össze mind az elnök legbuzgóbb hívei, mind ellenfelei számára. Noha a Fehér Ház a megjelenéskor cáfolta a mű több részét, ősszel mégis felvette a választási kampány ajánlott olvasmányai közé.
A politikai bestsellerei folytán igen népszerű újságíró előtt megnyíltak az ajtók. Igazi bennfentes. Rengeteg névtelen segítőjén kívül a kormányzat számos tagja tájékoztatta az eseményekről. Maga Bush legalább ötszáz kérdésére válaszolt, és fontosnak tartotta véleményét, érveit megosztani a riporterrel.
Az elnök tisztában van azzal, hogy döntése az iraki háború megindításáról az újraválasztásába kerülhet. Felkészült erre az eshetőségre is. Hamarosan eldől, kire voksolnak honfitársai.

Tájkép magammal
Tájkép magammal - Nagy László versének címét választotta Berek Katalin, a Nemzet Színésze önéletrajzi könyve címéül. A magyar színjátszás egyik kiemelkedő alakja, a színházteremtő, a versbarát és Petőfi-kereső Berek Kati kétszer született. Súlyos betegségéből felépülve mindmáig küzd az életben maradásért, fantasztikus akarattal, mérhetetlen erővel. Könyvében természetesen erről is szó esik.
A mesélő szavait Ézsiás Erzsébet jegyezte le kisebb-nagyobb megszakításokkal nyolc éven át. Aztán további körök következtek a kiadót és a szponzorokat megcélozva. Végre kézbe fogható a szép kiállítású mű, amely fölött a Papirusz Book és önzetlen anyagi segítők segédkeztek.
A napokban a Nemzeti Színház stúdiószínpadán megtartott könyvbemutatón a művésznőt egy alkalmi csapat lepte meg könnyfakasztó műsorral: Jordán Tamás, Lázár Kati, Sebő Ferenc, Galkó Balázs és Mártha István a 25. Színház hőskorát idézte vissza azon az őszi délutánon.