Világhírű Beatles-rajongó

Peter Lipa beleszeretett a Beatles-dalokba: "Olyan zenei anyagokat láttam bennük, amelyek fülbemászó dallamaikkal, egyszerűségükkel, könnyedségükkel és természetességükkel megragadtak."

EgyébPethes József2004. 10. 01. péntek2004. 10. 01.
Világhírű Beatles-rajongó


Szeptemberben ismét a vendégünk volt Peter Lipa, akit Európa öt legjobb dzsesszénekese között tartanak számon. A szlovák énekes már úgyszólván hazajár hozzánk, legutóbb idén tavasszal turnézott nálunk a Djabe zenekarral közösen. A koncertek legizgalmasabb számaiból lemez is készült Live in Hungary címmel, amelyen az előadó a legjobb formáját hozta. Az egyéni hangú Lipa blues stílusban ad elő régi Beatles-számokat, emellett az új CD-n felhangzanak sikeres pályafutásának legjelentősebb dalai is.
A Peter Lipa Band a nyolcvanas évek elején több magyarországi dzsesszfesztiválon is sikerrel szerepelt. A Magyar Rádió archívumából két, húsz évvel ezelőtti felvétel is felkerült a lemezre bónuszként. Az új album jó bizonyíték arra, hogy Peter nemcsak Európában, de a világon is a legjobb dzsesszelőadók közé tartozik. A művész egyébként Eperjesen született, édesanyja magyar, tehát jól beszéli nyelvünket. Nemcsak énekel, zenét is szerez, ő a szlovák dzsesszélet vezéregyénisége, már tizenöt éve elnöke a Szlovák Jazz Társaságnak, nevéhez fűződik a pozsonyi dzsesszfesztiválok megrendezése. Kedvenc stílusai a blues és a soul, de repertoárjába belefér sok minden, a klasszikus dzsessztől kezdve a latinos zenéig és a funkyig. Azt mondja, nagy hatással volt rá például Ray Charles és Joe Cocker.
Nem titkolja, hogy már negyven éve Beatles-rajongó, ezért is dolgozta fel a négy gombafejű örökzöld dalait Beatles in Blue(s) című lemezén. Nem éppen a legismertebb slágereket választotta, hanem a ritkán hallottakat, de azokat úgy átvitte a dzsessz és a blues világába, hogy az újdonság erejével hatnak. Ez sokaknak azt is jelenti, hogy alig vagy egyáltalán nem lehet rájuk ismerni.

Ezek is érdekelhetnek