Alig van mit lefölözni a tejüzemekben

Májustól olcsóbb lett a tej és a tejtermékek zöme. Ennek a fogyasztók csak örülhetnek, a tejtermelők és feldolgozók viszont nehéz napokat élnek át.

EgyébPethes József2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
Alig van mit lefölözni a tejüzemekben


Arról, hogy az uniós csatlakozás miként érinti őket, Temesvári Kornélt, a Friesland Hungária Rt. elnök-vezérigazgatóját kérdeztük.
- Az uniós csatlakozás előtt a magyar  tejágazat vámokkal, állami támogatásokkal volt körülbástyázva, így a legvédettebb tevékenységek közé tartozott - válaszolt a legnagyobb hazai tejipari vállalkozás vezetője. - Ez a helyzet május elseje után megszűnt, és hazánkat elárasztották az olcsó külföldi termékek. Akik piacot szeretnének nyerni, sokszor a saját otthoni piaci áraiknál is olcsóbban kínálják portékájukat. Ezekhez az árakhoz kellett igazodniuk a hazai cégeknek is, de csak annyira, hogy az eredményességük ne csökkenjen rohamosan.
- Milyen áldozatok árán tudtak árat csökkenteni?
- Belső átszervezéssel, hatékonyabb munkával le kellett faragni a költségeinket. Olcsóbban kellett beszerezni az alapanyagokat, például a csomagolóanyagot meg magát a tejet is. Ám az árakat csak addig tudjuk lejjebb szorítani, amíg a beszállítóink életképesek maradnak. Egyébként a feldolgozóknak kezdenek elfogyni a tartalékaik, több cég csődbe ment, nem tudott fizetni. Vannak, akik még talpon maradtak, de nem tudnak fejleszteni, ilyképpen a jövőjük veszélyben forog.
- Mennyit tudnak fizetni a tejért?
- Minket nem lehet azok között a felvásárlók között említeni, akik sokat ígérnek, aztán utólag kitalálnak valamilyen pótlékot vagy nem fizetnek. Soha nem tartoztunk a termelőknek, és igyekszünk korrekt partnerek lenni, biztonságot nyújtani nekik. Olyan szerződést kötöttünk velük, hogy az extra tej literenkénti ára hatvan és hetven forint között változhat. Januárban 67,76 fillérről indultunk, s a februári 65 forint után augusztusig csupán hatvan forintot tudtunk fizetni. Utána úgy döntöttünk, hogy az év további részében legkevesebb 62 forintot fizetünk, mert nem szeretnénk, ha a termelők nehéz helyzetbe kerülnének. A tejtermelésre adott előleget pedig később sem kérjük vissza tőlük.
- A termelők szerint a 72 forint lenne az igazi ár...
- Az most sajnos csak vágyálom. Egy jól működő tehenészetben 65 forint körüli az önköltség, tehát afölött nyereséges a termelés. A gazdálkodók jogosan mondják, hogy válságban van az ágazat, és nem tudni, meddig tart ez a helyzet. Szerintem a következő évben még a javulás jelei mellett is nehéz helyzetre kell számítaniuk. Hosszabb távon azok maradnak fenn, akiknek vannak tartalékaik és tudnak fejleszteni.
- Igaz, hogy túl drágán termelnek a hazai gazdálkodók?
- Van, akire ez igaz, és van, akire nem. Véleményem szerint az a baj, hogy a jelenlegi piaci körülmények között a feldolgozó által gazdaságosan nem fizethető olyan tejár, amely tisztességes nyereséget hozna a gazdálkodóknak. Egyébként a feldolgozók zöme is nehéz helyzetben van. Amelyik nem bírja a versenyt, négy-öt éven belül tönkremegy. Marad két-három erős cég, valamint speciális terméket gyártó néhány vállalkozás. Idén az ágazat egésze veszteséges lesz, de a Friesland Hungária szerencsére szolid eredményt tud felmutatni. Mi vásároljuk fel a hazai tej közel egynegyedét, és nagyon jó tárgyalási pozícióban vagyunk a nagy áruházláncokkal, ami nem akármilyen előny. Egyik legnagyobb partnerünk például a vidéket  is behálózó Coop.
- A Coop-boltokban körülbelül százhetven forintba kerül egy liter tej. Bizonyára sok olvasónkat foglalkoztatja a kérdés: mitől lesz a hatvan forintért felvásárolt tej ilyen drága?
- Nagyon sok költség rakódik rá: beszállítjuk, kezeljük, pasztőrözzük, ehhez jön a csomagolóanyag és a csomagolás költsége, munkabért kell utána fizetni, majd ki kell szállítani. Ezután hozzászámítódik az áfa, a boltos is rárakja a maga hasznát, amely bolttípustól függően tíz-harminc százalékos lehet, és máris összejön az a több mint száz forintos különbség.
- Az idén már nem okozott gondot a többlettej elhelyezése?
- Jelen pillanatban nem, az év hátralévő részében a szerződések alapján a tejet el tudjuk helyezni.

Mezőgazdasági adatbázis
Az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (OMGK) épületében Németh Imre miniszter átadta a Proquest Agricultural Journals elektronikus adatbázist. A gyűjtemény 208 vezető mezőgazdasági folyóirat anyagát tartalmazza visszamenőleg 1998-tól. Segítségével lehetővé válik 52 agrárkönyvtár (felsőoktatási, kutatóintézeti) központi, korszerű, elektronikus folyóirat-használata. Az adatbázist az OMGK az FVM támogatásával vásárolta meg. Az említett agrárkönyvtárak valamennyi látogatója (beleértve a szaktanácsadókat, falugazdászokat is) 2004. október 15-étől számítva egy évig ingyenesen használhatja a rendszert, így biztosítható az ismeretek XXI. századhoz méltó megszerzése.

Ezek is érdekelhetnek