Egy autószakértő gitáros csibészségei

Hatalmas sikerrel vetítik a mozikban az Argo című új magyar akcióvígjátékot. Árpa Attila filmjének egy sor erénye van, például a zenéje, amely már lemezen is kapható. A főcímdalt és még néhány nótát az a huszonhét éves zeneszerző és szövegíró jegyzi, aki autószakértőként került a stábba.

EgyébPethes József2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Egy autószakértő gitáros csibészségei


- Felhívtak telefonon, mert tudták, hogy mindenféle, jó értelemben vett csibészségben benne vagyok - nyilatkozta lapunknak Barán Attila. - Több autósjelenet van a filmben, például amikor egy luxusautó a szakadékba zuhan. Ilyen helyzetekhez kértek tőlem ötleteket, hogy a több mint tízmilliós járgány a legkisebb kárral ússza meg az akciót.
- Hogyan lett ebből filmzene?
- A film zenéjét Nemes Csaba írta, rettenetesen jó aláfestő muzsikát alkotott a jelenetekhez. Aztán a bemutató előtt két hónappal Árpa Attila rájött, hogy hiányzik az igazán ütős főcímdal, mert a megírtakból egyik sem tetszett a döntéshozóknak. Attila ekkor nekem is szólt, hogy találjak ki valamit. Úgy kezdtem neki, hogy ez csak az Argóról fog szólni, és megpróbáltam visszaadni a film hangulatát. Azt gondoltam, hogy ha nem fogadják el, jó lesz majd a készülő nagylemezemre. De aztán nagyon tetszett nekik, a Kincset keressél című dalból azonnal klipet forgattunk, melyet Jáksó László rendezett, és azóta is rendszeresen látható a zenecsatornán.
- Miért éppen Bebe, a Back II Black frontembere és Nagy Feró énekli a számot?
- Mert illett a dal Bebe hangjához, aki egyébként a barátom. Énekét hallva sokaknak eszébe jutott Nagy Feró. Mivel neki is szerepe van a filmben, Attila javasolta, hogy próbáljuk összehozni a duettet. Feró szívesen vállalta, és egész jól összehaverkodtak Bebével, majdhogynem rosszalkodtak a klipforgatáson.
- Hogyan befolyásolja zenei pályafutásodat a film?
- Ha Attila ismét forgat, és megkér rá, szívesen komponálok megint filmzenét, de nem ilyen rövid határidőre. Egyébként már 1989 óta zenélek, akkor egy diákzenekarban kezdtem. Basszusgitáros vagyok, játszottam Deák Bill Gyula zenekarában és a Takáts Tamás Dirty Blues Bandben. Most éppen a szerzői lemezemen dolgozunk, amit ifj. Tornóczky Ferenc gitáros barátommal ketten jegyzünk. A felvételen ott lesznek zenész barátaink, köztük Bebe, Bársony Bálint, Naszvagyi Tamás, Mezőfi Gabriella, Fekete Kovács Kornél és még sokan mások. A dalokat nagyzenekarra hangszereltük, de vidéki koncerteken bármilyen kisebb felállásban részt vehetünk. Nagy álmom, hogy egyszer egy színházi koncertet is rendezzünk.
- Igényes rockzenét játszotok. Talán üzletet látsz benne?
- Nem a pénzért csinálom, a pénzt egészen más területen keresem meg. Azt pedig most lemezkiadásra költöm. Ha lemezkiadóhoz mennék, lehet, hogy kompromisszumot kellene kötnöm, és akkor nem az én zeném szólalna meg. Így viszont a közeljövőben megjelenő album teljesen az enyém lesz.

Ezek is érdekelhetnek