Lakat az autószalonokon?

Az autókereskedők még novemberben demonstratív céllal több napra bezárják üzleteiket, mondhatni lakatot tesznek az ajtókra a megemelt regisztrációs adó miatt.

EgyébVarjú Frigyes2004. 11. 19. péntek2004. 11. 19.
Lakat az autószalonokon?


Ha a tiltakozásnak ez a csendes módja nem járna sikerrel, tüntetést szerveznek az Országgyűlés elé, emellett az Alkotmánybíróságnál és az európai bíróságnál támadják meg az Európai Unió más tagországaiban ismeretlen adónem, az áfával megterhelt regisztrációs adó bevezetését.
Elfogadhatatlannak tartja a regisztrációs adó jövő évi kirívó emelését a használtautó-kereskedőket egyesítő civil szervezet. A Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke szerint a jövő évi adótörvények múlt heti parlamenti megszavazásával világossá vált, hogy a jelenleginél átlagosan 34 százalékkal több regisztrációs díjat kell fizetni januártól minden új és használt jármű forgalomba helyezése után. Fojt Attila közgazdasági képtelenségnek nevezte, hogy az új adónem motorkategóriánkénti tényleges öt-nyolc százalékos emelése mellett további 25 százalékos áfa megfizetésére is kötelezzék az autóvásárlókat. Ilyen túlzó jogi és gazdasági körülmények között teljességgel kizárt a használtautó-import zavartalansága, hiszen a regisztrációs adó tavaszi bevezetése következtében már eddig is harmadára csökkent a behozatal - hangzik a használt autókkal kereskedők érvelése.
A hazai járműpiacra vélhetően további súlyos csapás lehet, hogy a következő esztendőtől a motorkerékpárok után is meg kell fizetni az új adót. Az MSZP parlamenti frakciója ugyan szerette volna elérni, hogy legalább a 80 köbcentiméternél kisebb hengerűrtartalmú motorral szerelt mopedek mentesüljenek a díjfizetés alól, ám a parlament leszavazta a módosító javaslatot. Emiatt úgy kell majd regisztrációs adót fizetni a segédmotorokra, hogy közben ötven köbcenti alatti motoros járműveknek nem kell rendszám.
Fojt Attila szerint a vásárlók mellett az új és a használt autók kereskedőit egyaránt sújtja a drasztikus adónövelés, de a használt járművek sokkal érzékenyebbek minden pénzügyi változásra.

Ezek is érdekelhetnek