Lecsaptak a maffiára!

Nagy rendőri erőkkel lepleztek le egy több megyére kiterjedő lakásmaffia-hálózatot Debrecenben. A gyanúsítottak engedély nélküli pénzkölcsön folyósítására szakosodtak. A károsultak száma megközelíti a másfél százat.

Egyéb2004. 11. 12. péntek2004. 11. 12.
Lecsaptak a maffiára!


Ötven bűnügyi nyomozó és húsz egyenruhás rendőr tartott rajtaütésszerű házkutatást tizenhét gyanúsítottnál Debrecen több pontján, hatukat őrizetbe vették, majd bírói döntéssel előzetes letartóztatásba helyezték - közölte Domján Sándor alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának vezetője.
Az alezredes arról is beszámolt, hogy a tizenhét gyanúsított ismerte egymást. Soraikban földhivatali dolgozó egyelőre nincs, ügyvéd azonban igen, mégpedig olyasvalaki, aki ellen közokirat-hamisítás miatt is folyik már nyomozás.
Az elmúlt év októberében - jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység gyanújával - elrendelt nyomozás során derült fény arra, hogy a bűncselekmény-sorozat több megyére is kiterjed, és legalább négy-öt évre nyúlik vissza.
A házkutatások során különféle, az üggyel összefüggésbe hozható szerződéseket, iratokat foglaltak le a nyomozók. A bűnelkövetők mindvégig összehangolt csoportként működtek. Engedély nélküli pénzkölcsön folyósítására szakosodtak.
A szervezet tagjai az ingatlanokat sok esetben előre kiszemelték, s az értékbecslés során jóval a piaci ár alatti öszszeget állapítottak meg. Ráadásul a havi kamat tíz százalék volt, ami eleve lehetetlenné tette, hogy az igénylők  törlesszék a kölcsönt.
Az ügyben a rendőrség szakemberei Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében eddig százötven károsultat hallgatott ki. A kárvallottak általában néhány százezer, illetve pár millió forintos hitelt vettek fel, mivel a bankoktól azt nem kapták meg. Így történhetett meg, hogy valaki az egyébként kilencmillió forint értékű lakását úgy vesztette el, hogy a szerződés szerint mindössze négymillió forintot ér.
A nyomozók szerint a jelenlegi károsultak száma tovább emelkedhet. A szakemberek ezt az ügyet jelenleg még elkülönítik a "lakásmaffiának" tulajdonított bűnözéstől, mivel ismereteik szerint ezekben az esetekben nem történt testi épséget veszélyeztető fenyegetés.

Ezek is érdekelhetnek