Új híd épülhet(ne) Vácnál

A váciak évek óta sürgetik a dunai átkelő építését, de sokáig ez ügyben nem történt érdemi lépés. A híd terve elkészült, már csak tizenhétmilliárd forint, illetve számos hatósági engedély kell mindehhez.

Egyéb2004. 11. 12. péntek2004. 11. 12.
Új híd épülhet(ne) Vácnál


A budapesti Árpád híd és az esztergomi Duna-híd közötti ötven kilométeres szakaszon jelenleg nincs közúti átkelő. A nagy Duna-ág két oldalán kompok segítik át az utasokat. A váci kompon személyenként egy út 270 forintba kerül, ha autóval jár az ember, akkor további ezer forintot kell fizetnie. Egy autós oda-vissza útja tehát 2540 forintba kerül. A diákok és nyugdíjasok havi bérlete 7800, az autósoké 42 ezer forint 2004-ben.
Az M0-s északi hídja hamarosan elkészül, ám a váci régióban élőket ez kevéssé vigasztalja. A majdani híd nem a város északi részén, hanem a Vác és Sződliget közötti szakaszon épülhetne meg. A kétszer egysávos átkelőn egy bicikliút is elfér. A híd hossza meghaladja az ötszáz métert.
A 2-es út és a 11-es út közötti kapcsolatot megteremtő átkelő építése azonban számos nehézségbe ütközik. A szentendrei-szigeti védett vízbázis védőövezete miatt sem ez, sem más megoldás kivitelezése nem lehetséges, ezt egy 1997-es kormányrendelet szabályozza. A Szentendrei-szigeten három csomópont is épülne, ami miatt alighanem a helyben élő lakosság is tiltakozna.

Ezek is érdekelhetnek