Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Életünk sok területén fontos szerep jut a színeknek. Lelkiállapotunkra, emberi kapcsolatainkra, viselkedésünkre éppúgy hat a kék ég, a ragyogó napfény, mint az ólomszürke víztükör, a piszkos színű betondzsungel vagy a bánatbarna csupasz fatörzs. Az sem közömbös, milyen színű étel, zöldség vagy gyümölcs kerül elénk.
Gyakorló szülők jól tudják, mennyivel könnyebb egy-egy színes falattal evésre csábítani a válogatós, rossz evő gyereket. Az is nagyobb étvágyra ösztönöz, ha sokszínű a választék a tányéron. Ha az egyszerű hideg vacsora - vajas kenyér, párizsi, keménytojás-karikák - felszeletelt zöldpaprikával, paradicsommal vagy retekkel és újhagymával, esetleg néhány csepp majonézzel, Piros arannyal díszítve kerül elénk, vonzóbb is, és azt az érzetet kelti, hogy nagyobb a választék.
A színes ételek vonzóbbak a szemnek, jobban csábítanak, és több is fogy belőlük. A színek hatását kihasználva fokozható vagy csökkenthető az étvágy. A látványos, harsogó, meleg színű gyümölcsök és zöldségek - a narancs, a sárgabarack, az eper, a piros paradicsom, alma, a zöld szőlő, brokkoli, kelkáposzta, sóska - magas antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően erősítik az immunrendszert is.
A fogyókúrázók fogásaihoz érdemes kevéssé élénk színeket összeválogatni. A savanyú vagy fejes káposzta, a karfiol, a gomba, a hámozott nyers uborka, a tehéntúró, a joghurt, a tejeskávé, a barna kenyér hideg színeivel kevésbé csábít a sok evésre. Aki diétázik, válogassa össze az ennivalót színek szerint. Kevesebbet eszünk, ha egyszínű ételekből falatozunk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu