Üzenjük

E heti témáink: a vörösborok színe, a szelídgesztenye termesztése, az alma gyógyhatása, a madáretető készítése.

EgyébVeszelszky Éva2004. 12. 10. péntek2004. 12. 10.
Üzenjük


Kop Károly, Kapolcs
Az idén a vörösborok sok helyen nem érték el a megszokott mélyvörös színüket. Saját használatra lehet javítani az ilyen borok színén, eladásra szánt termék esetében azonban a színező adalékok használata tilos. Hagyományosan a kékszőlő törkölyével mélyítették a színeket, vagy - saját fogyasztásra - a magas színanyag-tartalmú bodzabogyó, feketeribizli vagy áfonya levével is tetszetősebbé teheti a borát.

Paksi olvasónknak
A szelídgesztenye - a dióhoz hasonlóan - magvetéssel is megtartja fajtaazonosságát. Több vélemény szerint a magoncok az oltványoknál jobban tűrik a betegségeket (de az oltványok hamarabb fordulnak termőre). Ahhoz, hogy jó termőképességű csemetéket nevelhessen, csak egészséges, jó fajtáról származó, lehetőleg ez évi magokat vessen. A magoncokat három-négy éves korukig védett helyen neveljük, utána kerüljenek a végleges helyükre.
A szelídgesztenye savanyú, jó vízgazdálkodású, mélyrétegű talajokon, párás, szélvédett helyeken termeszthető. Fája mészérzékeny, ilyen helyen, ha meg is marad, nem érzi jól magát, alig virágzik, és csak henye magokat terem. A szőlőhöz hasonlóan melegigényes növény a szelídgesztenye, a hegy- és domboldalak párás, szélvédett déli lejtőin fejlődik a legszebben.

Váry Béláné, Ózd
A növények értékeiről a népi nevük sokat elárul. (Talán nem is egészen véletlen, hogy alma szavunk a biztonságot jelentő alom és a békés nyugalmat hozó álom szóhoz áll a legközelebb.) Az ízletes és minden részében gyógyhatású alma a mérsékelt égövnek az egyik legszelídebb orvoslója. Már a gyümölcs héjának a forrázata is erősítő, nyugtató és üdítő hatású, kellemes ital. Mindennap, éhgyomorra fogyasztva lebontja a zsírokat, tehát ajánlható fogyókúrázóknak. Az alma húsa serkenti az emésztést, szabályozza a vese és a máj működését. Kúraszerűen fogyasztva vértisztító hatású, felfrissíti a vérkeringést, javítja az agy működését, megfiatalítja a szervezetet. Régi megfigyelés, hogy ahol sok almát fogyasztanak, ott ritka az elhízás és az ízületi betegség. Az almában gyulladáscsökkentő, antibiotikus, nyugtató és erősítő hatóanyagok is vannak, ezért olyan jó hatású az almakompót és a reszelt alma a lázas betegeknek, a gyengélkedőknek és a lábadozóknak. Az alma gyógyhatása akkor is érvényesül, ha ízjavítóként más gyümölcsökhöz vagy zöldségekhez adjuk. Kárpátalján és Erdélyben nagyon kedvelt, mindennapos téli vitaminforrás a reszelt sárgarépával (céklával vagy zellerrel) és mézzel elkevert reszelt alma. A bő levű, savas almából (Jonathan, Jonagold, Mutsu) egy-egy szelet jó ízt ad a nyers salátáknak, főzelékeknek és a mártásoknak, és nagyon finom köret készülhet belőle a sültek mellé birsalmával vagy mazsolával együtt megpárolva. A szilárd húsú, édes almákból (Gála, Starking, Húsvéti rozmaring) készülhet a legjobb aszalt alma, amely meghámozva, kicsumázva és felkarikázva gyorsan szárad, és nagyon finom úgy süteményeken, mint egymagában is.

Dobai Dénes, Budapest
A madarak szívesebben keresik a szélvédett helyre kitett vagy felfüggesztett etetőket és madárodúkat. Lehetőleg magasra tegyük ezeket, hogy a macskák ne érjék el. Készíthetünk madárkalácsokat és tobozetetőket, amelyeken a kisebb énekes madarak szívesen himbálóznak. A madárkalács egy, a két végén nyitott konzervdoboz, benne olvasztott faggyú, olajos magvak, hús-, zöldség-, almadarabok. A tobozetetőt inkább puha, sótlan szalonnadarabkákkal töltsük fel. A tölteléket a nagyobb tobozok pikkelyei közé nyomkodjuk, és lehet közéje apró magvakat is keverni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek