Felszabadítják a Hernád-völgyét

Néhány év alatt a Hernád-völgyében 46 szeméttelepet számolnak fel. Ebből 22-t rekultiválnak, 24-et pedig kiürítenek, elhordanak.

EgyensúlySzabad Föld Online2009. 06. 03. szerda2009. 06. 03.
Felszabadítják a Hernád-völgyét

Felhagyott és korszerűtlen hulladéklerakókat számolhatnak fel uniós segítséggel a Hernád-völgyében. A tervek szerint 22 lerakót helyben rekultiválnak - felső szigeteléssel, valamint tájba illesztéssel - 24-et pedig a hulladék elszállításával számolnak fel.

A Hernád Völgye és Térsége Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás - amelynek 58 önkormányzat a tagja - tavaly az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében kapta meg azt a támogatást, amelynek segítségével négy egymással szomszédos Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistérség településeinek 46 lerakóját számolhatják fel.

A tervek szerint 22 lerakót helyben rekultiválnak - felső szigeteléssel, valamint tájba illesztéssel - 24-et pedig a hulladék elszállításával számolnak fel. Az összesen elszállított és rekultivált hulladék mennyisége hozzávetőleg 580 ezer köbméternyi lesz, a hulladéktól mentesített terület mérete 313 ezer négyzetméter nagyságú. Ezek az adatok egyelőre még tervek, jelenleg az előkészítő szakaszban van a projekt. Az előkészítéshez 113 millió 730 ezer forint vissza nem térintendő támogatást kaptak a résztvevők, ez az összköltségek 85 százalékát fedezi.

Ezek is érdekelhetnek