Hektáronként 252 ezer is lehet a támogatás!

Egy hónapon át, június 1-30. között ismét igényelhetik a gazdálkodók az agrár-környezetgazdálkodási támogatást. A hektáronként 11-252 ezer forint között különböző mérték feltételek között változó támogatási összeggel az EU célja a környezetkárosítás megakadályozása és a szakszerű gazdálkodási gyakorlat kialakítása.

EgyensúlyO. Horváth György2009. 06. 01. hétfő2009. 06. 01.
Hektáronként 252 ezer is lehet a támogatás!

A támogatási kérelmeket elektronikusan, az ügyfélkapun keresztül kell benyújtani a MVH-hoz. Mindebben a falugazdászok és az agrárkamarai tanácsadók is segítenek a gazdálkodóknak.


Az agrár-környezetgazdálkodási támogatás akkor jár, ha a földhasználók a rendeletben előírt, önként vállalt kötelezettségeket a használatukban lévő földterületeken öt - bizonyos célprogram esetén tíz - évig betartják – írta az MTI.


Támogatási időszak: 2009. szeptember 1. és 2014. augusztus 31. közötti időszak, kivéve a környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogramot, amely esetében 2009. szeptember 1. és 2019. augusztus 31. közötti időszak.


Az előírások teljesítése közben felmerült többletköltséget és elmaradt hasznot a támogatás ellentételezi, melyre jóváhagyás esetén a földhasználó öt éven keresztül jogosult.

Az előzetesen jóváhagyott földterületek pontos azonosítására a támogatási kérelem jogerőre emelkedését követő kilencven napon belül területazonosítási kérelmet kell benyújtania a gazdálkodónak. Erre azért van szükség, mert a jóváhagyott területek képezik a támogatás kifizetésének alapját.


Az agrár-környezetgazdálkodási támogatáson belül különböző célcsoportok vannak, így a támogatási összeg is változó. A szántóföldi célprogram támogatása hektáronként 155 eurótól 310 euróig - azaz 43 ezertől 86 ezer forintig - terjed. A gyepgazdálkodási célprogramban résztvevők: hektáronként 40 eurótól 305 euróig - vagyis 11 ezertől 85 ezer forintig - kaphatnak támogatást. Az ültetvény célprogram esetében 341-900 euró - 95 ezer 252 ezer forint - között vehetnek fel támogatást a gazdálkodók. A vizes élőhely célprogram támogatása hektáronként 61 és 195 euró - 17 ezer és 55 ezer forint - lehet. Pontozással döntik el azt, hogy ki kaphat támogatást. Mindehhez egy minimális pontszámot kell elérni, ami célprogram-csoportonként ugyanúgy változik, mint a támogatás nagysága.

Ezek is érdekelhetnek