A fél USA kiszárad

SZárazság és erdőtüzek fenyegetik az Egyesült Államok nyugati felét - állítja több, nemrégiben végzett kutatás. Az országnak hosszú távon is fel kell készülnie.

EgyensúlyIlijin Kinga2009. 07. 31. péntek2009. 07. 31.
A fél USA kiszárad

Az Egyesült Államokban délnyugati területein néhány éve kezdődött az aszály. Most öt területet tartanak számon rendkívül szárazként: a nyugati-parti Kalifornia, Nyugat-Oregon és Washington mellett Észak-Karolina és Észak-Wisconsin egyes területeit. Ezeken a helyeken olyan mértékű a szárazság, hogy már a vízhiány is megjelent - nem véletlen, hogy Kaliforniában például fizetnek a lakóknak a kerti gyep felszámolásáért. Az Egyesült Államok más területein ugyanakkor szokatlanul heves esőzések és viharok kezdődtek.  "Bármerre járok, mindenkitől azt hallom, hogy az időjárás nagyon-nagyon furcsa az utóbbi időben" - idézi Ron Neilson klímakutatót a New York Times.

A szárazságot az erdők is megsínylik, a következő hat hónapban másfél millió hektárnyit pusztítanak el az erdőtüzek - szól az előrejelzés, melyet a New York Times ismertet. Ez körülbelül megfelel az éves átlagnak, ám az idén inkább a nyugati államok erdei borulhatnak lángba. Egy másik kutatás szerint hosszú távon is megmarad ez az eltolódás: Washington, Oregon, Kalifornia, Nevada, Arizona, Új-Mexikó és Texas tartoznak a legfenyegetettebb államok közé. A klímaváltozás hatásait figyelembe véve valószínű, hogy 2050-re másfélszeresére nő a leégett területek nagysága. A Sziklás-hegysében háromszor annyi erdőtűz valószínű, mint mostanság, pedig arrafelé ma is gyakran szállnak fel a tűzoltó helikopterek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek