Apokalipszist jósol Károly herceg

Négy évünk van megmenteni a Földet – jelentette be Károly herceg. Hogy ezt pontosan hogyan számolta ki, arra nem derült fény. Az azonban kiderült a beszédből, hogy a brit trónörökös a mértéktelen fogyasztást és a kapitalista világképet hibáztatja.

EgyensúlyIlijin Kinga2009. 07. 10. péntek2009. 07. 10.

Fotó: AP/PA Photos

Japan Britain Prince Fotó: AP/PA Photos

„A kényelem kora lejárt” – közölte szerdán a St. James palotában tartott beszédében Károly herceg. Az Egyesült Királyság trónörököse szerint nem engedhetjük meg magunknak többé a fogyasztói hozzáállást, és le kell számolnunk a gazdasági növekedés mindenhatóságával. „Óriási hiányosságokat tartalmazó világkép és gazdasági rendszer kettős kihívásával kell szembenéznünk, s ehhez még a klímaváltozást is magában foglaló környezeti krízis is társul, ami azzal fenyeget, hogy mindannyiunkat bekebelez majd” – vázolta fel a herceg az apokaliptikus jövőképet, aminek eljöveteléig szerinte csak négy évünk van vissza.

Következetes ösztönző és korlátozó pénzügyi lépések nélkül 96 hónapunk van elhárítani a klíma és az ökoszisztéma visszafordíthatatlan összeomlását és az ezzel járó következményeket – véli a trónörökös, ám az nem derül ki a tudósításokból, hogy miféle számításokkal jutott erre az eredményre. A herceg szerint meg kell értenünk, hogy az ember nem a teremtés koronája, csupán egy alkotóeleme a törékeny természeti világnak. „A gazdasági növekedésnek nem sikerült leszámolnia a szegénységgel, a szociális feszültségekkel és a betegségekkel- A megújuló gazdaságnak ezért a korlátlan növekedés helyett a környezetre és a helyi közösségekre kell nagy hangsúlyt fektetni” – hívta fel hallgatói figyelmét.

Első hallásra meglepő szavak ezek egy fényűzésben felnőtt leendő uralkodó szájából, ám Károly hercegről régóta tudni, hogy elkötelezett környezetvédő. Azon kívül, hogy saját földjein eladásra termel bioélelmiszert és rendszeresen indít környezetvédelmi kampányokat, az ő tervei alapján kezdték el építeni 1993-ban Poundbury-t, azt a dél-angol városkát, ahol a fenntartható fejlődés hercegi elveit szeretnék érvényesíteni gyalogosbarát utakkal, közösségi terekkel és hagyományos építésű ökoházakkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek