BKV-vel utaznak az Ikea dolgozói

Ha az IKEA 630 dolgozója tömegközlekedési eszközre cserélné autóját, 716 tonnával kevesebb szén-dioxidot jutna a légtérbe. Ekkora mennyiségű szén-dioxiddal 4 725 nappalit lehetne megtölteni. A felismerés eredményeként, az év végéig BKV bérletet kapnak az IKEA magyar munkatársai.

EgyensúlyPethes József2009. 07. 29. szerda2009. 07. 29.
BKV-vel utaznak az Ikea dolgozói

 A kollégáktól induló kezdeményezés célja nem egyszerűen a spórolás, hanem a vállalat ökológiai lábnyomának csökkentése. A lakberendezési termékeiről ismert svéd vállalat büszkén mondja magáról, hogy „spórolós”. Az innovatív alapanyagoktól, az energián át a dolgozók teljes bevonásáig minden területet átjár a takarékosság és a környezettudatosság alapelve – hangsúlyozta Andrew North, az IKEA közép-európai régiójáért felelős ügyvezető igazgatója. A vállalat azonban nem csak a dolgozók szállításakor gondolkodik „zölden”. A lapra szerelt csomagolások előnye például, hogy minél kisebb a pakk, annál nagyobb darabszámban és annál kevesebb szén-dioxid-kibocsátás mellett szállíthatók a bútorok. Az egymásba rakható termékek kevesebb szállítást és így kisebb károsanyag-kibocsátást eredményeznek. Emellett a vállalaton belüli tárgyalások videokonferenciákkal való helyettesítésével, és hibridre cserélt autóflottával is törekszenek az ökológiai lábnyom könnyítésére.

Az elmúlt négy évben energiatakarékos égők használatával, több mint 9 milliárd forintot takarított meg a vállalat irodáiban és áruházaiban. Az így kigazdálkodott összeg pedig azt is lehetővé teszi, hogy a cég idén már teljesen megújuló elektromos energiával üzemelteti áruházait. A vállalat a vásárlókat is takarékosságra ösztönzi, folyamatosan szorítja ki kínálatából a tradicionális égőket, helyükre energiatakarékos izzók kerülnek, melyek fogyasztása 80 százalékkal alacsonyabb, élettartamuk pedig tízszer hosszabb. Az újrahasznosításra nemcsak a termékek csomagolásakor gondolnak, hiszen bevezették a szelektív hulladékgyűjtést, aminek köszönhetően 2005 óta 2,7 milliárd forintot spóroltak meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek