Ingyen fénycső nyugdíjasoknak

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium mintegy 20 ezer közép-magyarországi háztartásba juttat el egyenként két darab energiatakarékos izzót. A 40 ezer darab csúcsminőségű, 6 éves élettartamú égőt azok a rászoruló, 65 év feletti lakosok kapják, akiknek átlagos havi áramszámlája nem haladta meg az 5 ezer forintot 2009 első hónapjaiban.

EgyensúlySzabad Föld Online2009. 07. 18. szombat2009. 07. 18.
Ingyen fénycső nyugdíjasoknak

A szóban forgó energiatakarékos izzók mintegy 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint egy hagyományos égő, így a tárca számításai szerint a villanykörték magasabb vételára 46 nap alatt térül meg. A közbeszerzési eljárás keretében beszerzett magyar gyártmányú izzókhoz a zöldtárca a bolti ár mintegy 50 százalékáért jut hozzá - írta Piac és profit. Az izzók cseréjével közel 4 millió kilogrammal csökken az érintett háztartások éves szén-dioxid kibocsátása. Ezzel 1127 hektár erdőt kímélünk meg a szén-dioxid megkötéstől.

Ha - a háztartásokban igen gyakran használt - hagyományos 100 wattos izzókat cserélik le az energiatakarékos 20 wattos égőkre, az az áram jelenlegi árával és napi 7 órás üzemidővel számolva több mint 16 ezer forintos megtakarítást eredményez évente. Így a 20 ezer háztartásban a teljes megtakarítás meghaladja a 320 millió forintot. A minisztérium akciójával az érintett 20 ezer háztartásban az izzók 6 éves élettartamával közel 2 milliárd forintot spórolnak majd meg.

Az akcióban részt vevő Budapesti Elektromos Művek fél éven át folyamatosan monitorozza majd a háztartások szén-dioxid kibocsátását.

Ezek is érdekelhetnek