Megelőzés helyett már gyógyítani kell

Miközben a világ gazdagabbik részén állandó témává vált, hogy hogyan állíthatnánk meg a klímaváltozást, máshol már a hatásokkal kell megküzdeni. Most a szegénységben élő Banglades hirdetett dollármilliárdokba kerülő harcot a túlélésért.

EgyensúlyIlijin Kinga2009. 07. 30. csütörtök2009. 07. 30.
Megelőzés helyett már gyógyítani kell

Árvíz és aszály felváltva, óriásviharok és pusztító tornádók - amivel minket még csak riogatnak, a Föld túloldalán már a mindennapok része. A klímaváltozás által különösen veszélyeztetett Banglades 4,35 milliárd dollárt, azaz 825 milliárd forint körüli összeget költ arra, hogy szembenézzenek a hatásokkal.

Védőgátakat és utakat építenek a pénzből, menedékhelyeket alakítanak ki a lakosságnak - mondta el az AFP-nek Musztafizur Rahman, az Indiával szomszédos ország környezetvédelmi minisztere. A fő folyóknak kikotorják majd a medrét, a partok mentén pedig fákat ültetnek. Az is fontos feladat, hogy földeket hódítsanak vissza a tengertől, hisz Banglades nagyon alacsonyan fekszik, és a tengerszint-emelkedés következtében 2050-re akár területe 17 százalékát is elveszítheti. Ha ez megtörténik, 20 millió ember marad fedél nélkül az egyébként is óriási népsűrűségű államban.

A nagy szegénységben élő ország csak azt tudja, hogy hatalmas szüksége van mindezekre az intézkedésekre, arra azonban nincs biztosítékuk, hogy lesz elég pénz a beruházásokra. Mint ahogy azt a környezetvédelmi miniszter elmondta, elsősorban a Világbanktól és a gazdag országoktól remélnek támogatást. Ironikus, hogy Banglades a legkisebb széndioxid-kibocsátású államok közt szerepel a világranglistán - nem csoda, hogy úgy vélik, nem ők felelősek az országot veszélyeztető természeti katasztrófákért. Épp ezért gondolják jogosnak a követelést, hogy védekezésük költségeit a nagykibocsátó államok fizessék meg. Mint az AFP cikkéből kiderül, Banglades a decemberi klímakonferencián is elő fog hozakodni a kéréssel: térítsék meg a „bűnösök” a túlélés költségeit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek