Patak áll helyre Pest megyében

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság egy kiemelt uniós projekt keretében rehabilitálja a Benta-patak medrét Százhalombatta, Érd, Tárnok, Sóskút és Biatorbágy térségében, a munkálatok hamarosan elkezdődnek - áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményében.

EgyensúlyKvVM - Szabad Föld Online2009. 07. 22. szerda2009. 07. 22.
Patak áll helyre Pest megyében

A Benta-patak medre a jelenlegi állapotában nem képes megfelelően elvezetni a térségben keletkezett csapadékot. Nagy mennyiségű csapadék esetén a patak elhagyja a medrét, és átmenetileg elönti a környező területeket, azaz helyi vízkár keletkezik. Százhalombattán, Érden, Tárnokon, Sóskúton és Biatorbágyon, illetve külterületeiken gyakoriak az ilyen elöntések.

A mintegy 739 millió forintos mederrehabilitációs program javítja a patak vízszállító képességét, így az képes lesz biztonságosan elvezetni a csapadékvizet, és befogadni a többlet-vízhozamokat. A patak 18 km-es szakaszát érintő beruházás mintegy 100 ezer ember környezetét teszi élhetőbbé, és jelentősen csökkenti az érintett települések helyi vízkár-veszélyeztetettségét.

A projekt a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében, 85 százalékos uniós és 15 százalékos hazai költségvetési támogatással valósul meg, a befejezés 2011 végére várható.

Ezek is érdekelhetnek