Ausztria fizethet a magyar károkért

Ausztria nem zárkózik attól, hogy a Lajta júniusi áradása során a magyar oldalon keletkezett károkat megtérítse – többek között erről is szó volt a Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság szerdai ülésén, amelyen hazánkat Kóthay László, a a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára képviselte.

EgyensúlyKvVM - Szabad Föld Online2009. 08. 03. hétfő2009. 08. 03.
Ausztria fizethet a magyar károkért

Számítások szerint a mezőgazdaságban mintegy 40 millió forint kár keletkezett a Lajta áradásakor, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság intézkedéseinek költsége pedig meghaladja a 13 millió forintot. Kóthay László nyomatékosan kérte az osztrák szakembereket, hogy amilyen gyorsan csak tudják, kártalanítsák a magyar gazdákat és a helyi vízügyi szervet - áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium híradásában.

A Lajta és a Rába ausztriai vízgyűjtőjén június közepén az intenzív záporok és zivatarok miatt több árhullám vonult végig. Az osztrák hatóságok valamennyi, a Lajta mentén található tározót üzembe helyzeték, illetve Pachfurth település feletti térségben a jobb oldali töltést robbantással megnyitották.

A folyó vízszintjének további emelkedése miatt Nickelsdorf térségében a baloldali töltésen mégis átfolyt a víz, amely Magyarországon is károkat okozott és veszélyeztette Mosonmagyaróvár területét. A város védelme érdekében az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a területén biztonsági intézkedéseket tett, visszaszivattyúzta az átfolyt vizet a Lajta bal parti csatornájába megakadályozva ezzel, hogy a víz a terep alakulatok mentén elérje Mosonmagyaróvárt. A víz magyar területen, a mentett oldalon 138 hektár mezőgazdasági területet és erdőt öntött el.

Ezek is érdekelhetnek