Az EU diktál a repülőknek

Csaknem négyezer légitársaságot nevezett meg a napokban közzétett listáján az Európai Unió. Ha nem alkalmazkodnak a környezetvédelmi előírásokhoz, gépeiket 2012-től kitiltják az európai repterekről.

EgyensúlyIlijin Kinga2009. 08. 24. hétfő2009. 08. 24.
Az EU diktál a repülőknek

Európa széndioxid-kibocsátásának három százaléka származik a légiközlekedésből – Brüsszel ezt szeretné radikálisan csökkenteni. A nemzetközi tiltakozás ellenére új törvényt hoztak, melynek értelmében az Európa légterét használóknak komolyan oda kell figyelniük a kibocsátásukra – legyenek akár utasszállító, vagy katonai, netán magánrepülőgépek.

A törvény értelmében a légitársaságoknak és a repülőgép-üzemeltetőknek még az idén tervet kell készíteniük a csökkentésről. 2010-ig kötelesek folyamatosan mérni széndioxid-kibocsátásukat, amit 2012-re kell az unió által megszabott határérték alá szorítani.

Az unió napokban közzétett négyezres listáján a legnagyobb légitársaságok – így a US Airways, a Lufthansa vagy a KLM – mellett repülőgépgyártók, magángép-üzemeltetők és több állam légiereje is szerepel.

Ezek is érdekelhetnek