Hamarosan kihal az óriáspanda

Két-három generáció, és teljesen kihalhatnak az óriáspandák - állítja a WWF egyik szakértője. A szervezet úgy tudja, szabadon összesen 1590, fogságban 180 állat él.

EgyensúlyIlijin Kinga2009. 08. 17. hétfő2009. 08. 17.
Hamarosan kihal az óriáspanda

Egyre kisebb, egymástól távoli területekre szakad a Kínában élő óriáspandák élőhelye, ez vezet a kihalásukhoz - írja egy kínai lap Fan Zhiyongra, a WWF szakértőjére hivatkozva. Ha az állatoknak nincs lehetőségük más területekről partnert találni, veszélybe kerül a génállományuk, hisz, ahogy az emberek közt, köztük sem ajánlatos rokonoknak párosodni. A beltenyésztéssel csökken a betegségekkel szembeni ellenállás és csökken a szaporodóképesség.

A vadon élő 1590 panda Kína különböző területein szétszórva él, emellett korábbi adatok szerint 180-at próbálnak fogságban tenyészteni. Ez már csak azért sem könnyű, mert a pandák igen alacsony libidójú állatok: az állatkertekben és tenyésztőintézetekben paandapornóval és a közösüléshez szükséges izmok edzésével is próbálták már párosodásra bírni őket, kevés sikerrel. Fan szerint építkezések leállítására, az infrastruktúra kiépítésének visszafogására is szükség lehet, ha a fajt meg akarjuk menteni a kihalástól.

Ezek is érdekelhetnek