Kárpátaljai szemét ügyek

A helyi lakosság ellenkezése miatt a kárpátaljai Nagyszőlősi járásban nem épül meg az a korszerű hulladékfeldolgozó üzem, amelynek a térség településein keletkező szemetet kellett volna kezelnie, jelentette csütörtökön az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap.

EgyensúlySzabad Föld Online2009. 08. 02. vasárnap2009. 08. 02.
Kárpátaljai szemét ügyek

Az  osztrák-magyar AVE hulladékgazdálkodási konzorcium évekkel ezelőtt érkezett a Nagyszőlősi járásba, hogy meghonosítsa a korszerű hulladékfeldolgozási technológiát - írja az altenergia.hu. A vállalat több évig tartó előkészületeket követően Sárad (Siroke) község határában, egy elhagyott tüzérségi lőtéren akarta felépíteni nagy kapacitású, a térség környezetvédelmének szempontjából kulcsfontosságú hulladékfeldolgozó üzemét. A falu lakossága azonban az utolsó pillanatban, helyi népszavazáson keresztülhúzta a tervet, mert valaki vagy valakik olyan híreket kezdtek terjeszteni, hogy osztrák és magyar szemetet visznek a helyiek nyakára, sőt, hogy a paksi atomszemét elhelyezésére épít radioaktív hulladéktárolót a vállalat.

A kudarccal végződött beruházási terv kapcsán Zsidik Béla, az AVE társaság nagyszőlősi (Vinohragyiv) leányvállalatának igazgatója a Kárpáti Igaz Szónak elmondta: hideg zuhanyként érték a külföldi befektetőket a történtek, miután a szükséges vizsgálatsorozat, a hatástanulmány elkészítése és az ukrán bürokrácia leküzdése már mintegy 1,5 millió hrivnyájába (45 millió forint) került az anyavállalatnak. Mivel a cég vezetői úgy érzik, csúnyán félrevezették őket, felülvizsgálják teljes ukrajnai üzletpolitikájukat, mondta Zsidik Béla. Hozzátette: a sáradi eset azt a negatív véleményt támasztja alá, amely szerint Ukrajnában nincs értelme befektetni, mert a helyi viszonyok átláthatatlanok és kiszámíthatatlanok. A kárpátaljai szakember azt is elmondta, hogy a hulladékfeldolgozó üzem megépítésének tervét nem adják fel, több településsel is tárgyalnak, így reményei szerint 1,5-2 év késéssel talán elkezdődhet egy, az EU-s szabványoknak is megfelelő szemétfeldolgozó üzem építése Kárpátalján.

Ezek is érdekelhetnek