Kiszáradt a védett holtág

Elképesztő látvány fogadja manapság a kelet-szlovákiai Nagytárkányba látogatókat: szinte teljesen kiszáradt a falu kataszterében található Tisza-holtág medre – írja a felvidéki Új szó online kiadása.

EgyensúlySzabad Föld Online2009. 08. 26. szerda2009. 08. 26.
Kiszáradt a védett holtág

– A szokatlan jelenséget több különböző tényező egyidejű hatása válthatta ki – mondta az Új Szónak Bogoly János biológus. A nemzetközi fontosságú vizes területek jegyzékén – a ramsari listán – is szereplő folyómeder az elmúlt években nem kapott megfelelő vízutánpótlást, ugyanis jelentősebb áradás sem tavaly, sem az idén nem volt a térségben. A területre kevés csapadék hullott, és a Magyarországon nemrégiben megépített száraztározók miatt a folyó vízszintje sem emelkedett nagyobb mértékben.

A fokozatosan kiszáradó területről a múlt héten a környékbeli halászok több száz értékes halat halásztak le, így ezek az állatok megmenekültek a pusztulástól. A biológus tájékoztatása szerint a két folyó közti parcella számtalan ritka és védett növény-, illetve állatfaj természetes élettere, s ezek az egyedek a most kialakult helyzetben rendkívüli veszélybe kerültek. Bogoly János hangsúlyozta: bár évtizedek óta figyelemmel kíséri a régió élővilágában zajló folyamatokat, a mostanihoz hasonló esetre – hogy a Tisza-holtág medre szinte teljesen kiszáradjon – nem emlékszik.

Fotó: Panoramio

Ezek is érdekelhetnek