Pekingben véget ért az olimpia

Néhány hét alatt tisztították meg Peking levegőjét tavaly augusztusban az Olimpia tiszteletére. Egy év telt el, és a kínai fővárost ismét belepi a szmog - jelentette az Egyesült Államok nagykövetsége.

EgyensúlyIlijin Kinga2009. 08. 06. csütörtök2009. 08. 06.
Pekingben véget ért az olimpia

A kínai hatóságok folyamatosan tudósítanak arról, hogy jó a város levegőminősége, a lakók azonban eddig is kételkedve fogadták az efféle híreket. Nemrég az Egyesült Államok nagykövetsége saját mérőállomást állított fel Peking keleti részén, amely az államival ellentétben az egészen kis, könnyebben belélegezhető, így az egészségre is sokkal inkább káros porrészecskéket is képes mérni. Ekkor derült ki egyértelműen, amit már mindenki régóta sejtett: az olimpia miatt rohamléptekkel megtisztított levegőbe visszakúszott a szmog. A Kína által mért "gyengén szennyezett" érték helyett az Egyesült Államok rendre "egészségtelen" értéket jelent, mely olykor a "veszélyes" tartományba is átcsúszik.

Nem is csoda, hogy a levegő hirtelen megtisztulása nem járt hosszú távú eredményekkel. A sportolók és a városba érkező rengeteg látogató egészségének védelme érdekében ugyanis tavaly olyan intézkedéseket hoztak, melyek gyakorlatilag megbénították a fővárost, és nyilvánvalóan nem lehettek hosszú távon hatásosak. Rengeteg szennyező gyárat zártak be ideiglenesen, némelyiket véglegesen, leállították az építkezéseket és kitiltották a városból az autók jelentős részét. Azon kívül, hogy ezek az intézkedések nem fenntarthatók, különösebben olcsónak sem lehet őket nevezni. Igaz, hogy jó szolgálatot tettek az olimpia idejére, de az elmúlt év bebizonyította, hogy a sporteseménnyel együtt a környezettudatos törekvések szele és a jó levegő is elszállt Pekingből.

Ezek is érdekelhetnek