Éltető vitaminok

1912-ben egy lengyel orvos, Funk volt az a nagyszerű elme, akinek egyszerű rizskorpából sikerült előállítani és lejegyezni egy vitamint, mellyel sikeresen kezelt egy akkor még ismeretlen (B1-vitamin) hiánybetegséget, a beriberit.

Élet-egészségLengyel Gabriella2009. 11. 22. vasárnap2009. 11. 22.
Éltető vitaminok

További kutatásai során Funk rájött, hogy az általa felfedezett anyag nem más, mint egy egyszerű aminvegyület, melyet az életmentő kezelés után stílszerűen a latin "vita" (élet) szóval kombinálva, vitaminnak nevezett el. A cikk megírásában közreműködött: Riba Zoltán gyógyszerészeti szaktanácsadó

Később a vitamin gyűjtőnévvé vált, majd az egyre inkább gyarapodó skálát betűkkel kezdték el jelölni. Ma már szinte mindenki számára ismert, hogy megkülönböztetünk vízben és zsírban oldódó vitaminokat. Az idő múlásával az orvosok, gyógyszerészek, és a betegek is egyre inkább előtérbe helyezték a vitaminok direkt módon történő bevitelét, mivel a megfelelő mennyiségű vitaminokat egyre nehezebb lett közvetve - zöldségek, gyümölcsök, húsok és egyéb élelmiszerek által - biztosítani. A mind többféle ismeretlen kórnak köszönhetően és azok elkerülése érdekében, az orvostudomány hamar felismerte, hogy ezeket a jótékony anyagokat közvetlenül is lehet és kell is adagolni a szervezet számára, ezáltal az egészségfenntartás fontos tényezővé vált.

Nem ugyanaz jó mindenkinek
Tény azonban, hogy a rengeteg komplex készítmény egyszerűen nem képes minden korosztály, minden típusú ember, súlytól, nemtől és életviteltől függő vitaminigényét kielégíteni egy darab kapszula bevételével. A multivitamin-készítmények dobozának hátulján feltüntetett és beállított érték alapján könnyen előfordulhat, hogy azok vagy nem elégítik ki kellően az adott szervezet hiányait, vagy feleslegesen túladagolják az egyes vitaminokat és ásványi anyagokat. Így sokkal helyesebb eljárás a célzott vitaminpótlás, ha tudjuk, hogy életmódunk, étkezésünk és nemünk szerint milyen vitaminokra van fokozottabban szükségünk. Minden esetben szükség van személyre szabott programra, mely hatékonyan képes a különböző emberek különböző mértékű vitaminszükségleteit megfelelően biztosítani. Fontos még megjegyezni, hogy ismeretlen a komplex multivitamin-készítményekben található vitaminok kölcsönhatása, azaz nem tudjuk, hogy az együttes bevitel hogyan hat az adott fogyasztó szervezetére. Így a vitamokra is igaz a mondás, hogy a kevesebb is lehet több.

Vitaminokat és ásványi anyagokat bevinni a szervezet számára egyet jelent az egészséggel. Megőrizni, fenntartani - ez a legfontosabb feladatunk, és ez az, ami soha nem különbözik, ráadásul alapvető fontosságú. Meg kell találni a megoldást a mennyiségi és a minőségi vitaminbevitel és ásványianyag-pótlás terén, ezért az orvosokkal és patikusokkal egyeztetve könnyedén kialakíthatjuk a számunkra - akár már meglévő tünetek okán - szükségessé vált és kialakult vitaminigényünk megfelelő struktúráját.


Mikor van az alábbi fontos és alapvető elemekre szükségünk?

C-vitamin
Először étvágytalanság, fáradtság, ingerlékenység, testsúly- csökkenés, haj-köröm épségének romlása és ízületi fájdalmak során jelzi szervezetünk, hogy sürgősen C-vitaminra van szüksége. Súlyosabb esetben ínygyulladás, vérzés, vagy a fogak lazulása, akár kihullása is jelzi a hiányt, melyet azonnal pótolni kell. Gyakran betegszik meg, könnyen megfázik? A mindennapi C-vitamin-bevitellel ez szintén megelőzhető, ezáltal kivédhető a kellemetlen procedúra.

B-komplex
A B-vitaminok csoportja összetett és létfontosságú vitaminokat gyűjt magában. Gyakran előfordul, hogy levertnek, idegesnek, fáradtnak, gyengének érezzük magunkat, zsibbadt végtagokat, bélrendszeri megbetegedéseket tapasztalunk, mikor épp nem tudunk konkrét kiváltó okot felhozni indokként. Akkor érdemes átgondolni, hogy vajon táplálkozásunk kielégíti-e szervezetünk számára a megfelelő vitaminigényt, mely a hangulatunkra, közérzetünkre hat közvetve és közvetlenül is. Amennyiben ezek a tünetek fennállnak, akkor kell vitaminhiányra gondolnunk.

Súlyosabb tényező a vérszegénység, mely sokszor kellemetlen szédülést, akár ájulást is okozhat, okkal vagy ok nélkül. Vérképző vitaminokra szükség lehet műtétek után, de menstruációban is elengedhetetlenül fontos a megfelelő B-vitaminok mindennapi pótlása. Kellemetlen tünet még a memóriazavar, vagy a berepedezett ajkak, szájzugok. Ebben az esetben is megoldás lehet a B-komplex pótlása.

Lapozzon és megtudhatja mely vitaminokra és ásványianyagokra van szervezetének még szüksége!

 

E-vitamin
Hirtelen csökkent a nemi aktivitása, folyton kimerült? A probléma oka lehet egy egyszerű vitaminhiány, az E-vitamin hiánya. Amennyiben csökken a bőr rugalmassága, lassabban gyógyulnak a sebek, abban az esetben gyorsan pótolni kell az E-vitamint, majd utána fenntartani a normál állapotot, a szükséges mennyiség bevitelével!

Folsav
Már kisgyermekkortól kezdődően fontos a folsav folyamatos adagolása, terhességben pedig kifejezetten ajánlott, mert ezáltal lehet kivédeni a nem kívánt születési rendellenességeket. Gyulladt nyelv, gyomorbélrendszeri tünetek is előfordulnak, ez is utalhat folsavhiányra.

Vas
A vashiányos ember sápadt, szellemi képességei csökkennek, végső esetben meddőség is következmény lehet. Amennyiben érzi ezeket a változásokat, általában nem szokott gyenge lenni vagy levert, mégis állandóan fáradt, abban az esetben vashiánnyal nézhet szembe.
Menstruáció vagy súlyosabb sérülések, vérzések esetén a vas pótlása elengedhetetlenül fontos. A vashiányos vérszegénységet az orvos állapítja meg, sajnos, napjainkban már népbetegségnek számít, ez alapján nagyon fontos az állandó vas szervezetbe vitele fiatalnak, idősebbnek egyaránt.

Kalcium
Gyermekek esetén a csontok megfelelő növekedésében játszik igen fontos szerepet a kalcium, a megfelelő izomzat és idegrendszer kialakulásáért is felelős ásványi anyag. Gyakori görcsök esetén a kalcium, mint hiányzó komponens is lehet kiváltó ok, mivel az izmok görcskészségéért felelős. Csontritkulás megelőzése miatt nagyon fontos a megfelelő mindennapi kalcium, akár pezsgőtabletta, akár tabletta formájában való bevitele.

Magnézium
Levertség, gyakori izomgörcsök első számú okozója lehet a magnézium hiánya. Fáradékony, nem jó az anyagcseréje, folyton hányinger gyötri? Nincs meg a szükséges napi magnéziummennyiség, melyet a szervezetnek hasznosítani kell. Ezt szintén nap mint nap pótolnunk kell tabletta, vagy akár pezsgőtabletta formájában is.

Cink
Étvágytalan, újabban nem gyógyulnak a sebei? Ezek lehetnek a cink hiányára utaló tünetek. Amennyiben mindehhez csökkent ízérzékelés és hasmenés is párosul, úgy szinte biztos, hogy nincs meg a szükséges cink bevitele. C-vitaminnal együtt párosulva tökéletes antioxidáns, és immunrendszer-védelmet biztosít, ezért nagyon fontos az állandó cinkpótlás.
 

Szelén
Erős menopauza tünetei vannak? Nincs ellenálló képessége? A szervezetének szelénre van szüksége, a megterhelések, a különféle stresszhatások könnyebbé tételéhez.

Rutin
A rutin csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét, falukat erősíti, így elengedhetetlenül fontos szerepe lehet különféle szív- és érrendszeri megbetegedések gyógyszeres kezelése mellett.

Ezek is érdekelhetnek