Gyógyuljon nevetéssel!

A Loma Linda Egyetem (Dél-Kalifornia, USA) kutatói a nevetés gyógyító hatásait tanulmányozták. A kutatások kimutatták, hogy a szervezet ellenálló képességének növelése és az általános kedélyállapot javítása mellett számos más jótékony hatása is összegezhető.

Élet-egészségMerza Anna2009. 11. 04. szerda2009. 11. 04.
Gyógyuljon nevetéssel!

„Tettesd, amíg majd tettetés nélkül is megy, magától!” – állítja dr. Madan Kataria indiai orvos, aki 1995-ben fejlesztette ki a nevető – más néven haszia – jógát és indította útjára a Hahotaklub mozgalmat, amely mára behálózta az egész világot. Nem vicceken és nem egymáson nevetnek, hanem csak úgy, minden ok nélkül. A jógában az ősi légző gyakorlatok, a zene és a tánc mellett a nevetés is helyet kap. A hahotázás alatt gyermeki állapotunkba kerülünk, háttérbe szorulnak a negatív érzelmek – harag, irigység, elégedetlenség, düh –, amelyekkel csakis magunknak árthatunk. Kataria doktor szerint a kitartó nevetés egyben aktív meditáció is, amely segít az agyféltekék működésének összehangolásában. Az agyban egyúttal olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek csökkentik a fájdalomérzetet.

„A humor kiváló eszköz a stressz és a krónikus fájdalom csökkentésére” – vallja dr. Topher Stephenson, az Új-Mexikó Egyetem Gyermekkórházának orvosa. A nevetés is termeli a béta endorfint, azaz a boldogsághormont, amely elősegíti a mélylélegzést és a növekedési hormonok jelenlétét a szervezetben. A kutatások szerint a kacagás javítja általános egészségügyi állapotunkat és csökkenti belső feszültségünket is, sőt fájdalomcsillapító hatású is.

Tanulmányok kimutatták, hogy nevetéskor a véredények és az erek kitágulnak, amely serkenti a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást. Elősegíti továbbá a vércukorszint visszaesését, valamint a szerotonin szintjének emelkedését, ami nyugtató hatással van az agyra és a testre. Mérsékli a három legfontosabb stresszhormon, a kortizol, az adrenalin és a dopac – az adrenalin termelését segítő dopamin anyagcsere-termék – mennyiségét. Javítja a közérzetet, megkönnyíti az alvást, normalizálja az étvágyat. A kacagás tisztítja a légzőszerveket, így több oxigén jut a szervezetbe. Akik gyakrabban mosolyognak és nevetnek, gyorsabban gyógyulnak és könnyebben átvészelik a betegségüket.

Ezek is érdekelhetnek