Kis mértékben orvosság

Az alkoholt kedvelők körében igen kedvelt mondás, miszerint „a szesz kis mértékben orvosság, nagy mennyiségben gyógyszer”. Nyilvánvaló, hogy ez nem így van, sőt: a „kis mennyiség” fogalmán is érdemes alaposan elgondolkodni!

Élet-egészségSzabó Enikő2010. 01. 10. vasárnap2010. 01. 10.
Kis mértékben orvosság

Az orvosok is elismerik, hogy létezik az a kisebb alkoholmennyiség, ami nem okoz problémát, – ám ez nem általános mérőszám: mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hol a határ. Nem tanácsos alkoholt innia annak, aki gyógyszert szed, vagy kisbabát vár, netán akinek okozott már rosszullétet akár a kis mennyiségű szesz is.

A sör, a bor, a pálinka, a likőrök és más alkoholos italok különböznek egymástól az alkoholtartalom szempontjából. Mégis, bármelyikből iszunk egy-egy pohárral, az többé-kevésbé ugyanannyi tiszta alkoholt tartalmaz. Ennek rejtelme a poharak méretében keresendő: a sört nagyban, a pálinkát kicsiben szolgálják fel.

Hogy az alkohol miképpen hat a szervezetre, sok mindenre magyarázatot ad. Az alkohol a nyelőcsövön át a gyomorba és a belekbe jut, ahonnan felszívódva a vérkeringésbe kerül. A vér elszállítja az összes testfolyadékba, így az agyban is kimutatható. Kis mennyiségű alkohol elfogyasztása után felszabadultnak érezzük magunkat, élénkebbé válunk, jókedvűek leszünk. Azonban amiképpen növekszik az elfogyasztott ital mennyisége, úgy erősödnek fel a tompító hatások: lelassul az idegműködés, romlik a koordinációs képesség, sőt rosszullét is felléphet.

Az alkoholt a máj bontja le. A lebontás sebessége – tiszta alkohollal számolva – 0,1 g/óra/testsúlykilogramm, . Egy kis segítség: háromszáz ml sörben tizenkét gramm tiszta alkohol található, így ha a hatvan kilogrammos férfi megiszik egy pohár sört, a májának két órába telik az alkohol lebontása. S tévhit, hogy a lebontási időt fel lehet gyorsítani „csodaszerekkel”!

Akkor teszünk jót szervezetünkkel, ha a májnak nem kell tíz óránál többet dolgoznia naponta. A rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztott alkohol nemcsak a májat, hanem a szívet és a központi idegrendszert is erősen károsítja. A mérsékeltnek tekintett alkoholfogyasztás jót tesz az étvágynak, csökkenti a szívkoszorúér-betegség kockázatát – állítják különböző kutatások – de nem szabad elfelejteni, hogy még a mérsékelt fogyasztásnak is van hátránya!

A tévhitek elkerülése végett az Amerikai Rákkutató Társaság és az Amerikai Szívtársaság közös közleményben határozta meg a „mérsékelt” alkoholfogyasztás fogalmát: napi négy deciliter sör, illetve alkoholos üdítő; vagy két és fél deciliter malátasör; vagy másfél deciliter bor; vagy negyvenöt milliliter nyolcvan százalékos tömény szesz.

Ha azonban valaki eddig nem fogyasztott alkoholt, pusztán egészségmegőrzés céljából ezután se tegye! A kellő védelmet másképpen is megszerezheti, így például az elsősorban antioxidáns és gyulladásgátló hatása miatt javasolt vörösbor és barna sör helyett tökéletes a grépfrút-lé, ami immunerősítő, s egészen biztosan nem okoz semmiféle kellemetlenséget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek