Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A nem megfelelő higiéniás körülmények felelősek a legtöbb ételmérgezésért. Minden lehetőség adott, hogy megóvjuk magunkat, gyakorta mégsem vagyunk tisztában a legalapvetőbb konyhai higiéniás szabályokkal sem. Sosem késő megismerni valamennyit!
Az igazság az, hogy mindössze három dologra kell figyelni a konyhában: a tisztaságra, továbbá a helyes főzési és hűtési technikára, valamint a különféle ételek szeparált tárolására.
Talán nem árulunk el titkot azzal, hogy a legfontosabb a kézmosás. Nem elegendő azonban csak a főzés elején kezet mosni: a különböző alapanyagok feldolgozása utána is öblítsük le a kezünket!
A hölgyek – de persze a konyhában szorgoskodó urak is – hajlamosak felékszerezve főzőcskézni, pedig a gyűrűkön sokféle bacilus megtalálható, még a gondos kézmosás után is.
Hiába azonban a tiszta kéz, ha például a hús feldolgozásához és a zöldség pucolásához közös vágódeszkát és kést használunk. A külön-külön eszközök használata elengedhetetlen – és nem felesleges luxus! – a feldolgozás során.
Az ételmérgezések forrása a leggyakrabban a mosogatószivacs és a konyhai törlőruha. Ezekben mindenféle baktériumok és vírusok megtelepednek, amelyek kedvelik a nedves környezetet. Gondoljuk csak végig: az elcsöppenő nyers tojást leggyorsabban a törlőkendővel itatjuk fel, ahogy a nyers hús levét is. A kendők így tetemes mennyiségű kórokozót tartalmaznak – mint például a Coli baktériumot, vagy a hasmenéssel járó szalmonellás fertőzések kiváltóit.
A szivacsot sokan kimossák, ám ez nem elég hatékony: sokkal jobb, ha a mosogatáshoz használt eszközöket a mikrohullámú sütőbe tesszük. Napi két perc elegendő, hogy a kórokozók 99 százaléka elpusztuljon, de vigyázat: mivel a mikrohullámú sütő fertőtlenítő hatását nem a sugárzás, hanem a hő okozza, ezért a szivacsokat, rongyokat nedvesen kell betenni, nehogy a száraz anyag meggyulladjon!
Az, hogy ugyanazzal az eszközzel tisztítják a háziállatok által használt edényeket, mint a sajátjaikat, sajnos sok háztartásban komoly probléma. Súlyos betegségek előzhetők meg, ha a házi kedvencek edényeit külön szivaccsal, akár külön vizesblokkban mosogatják el.
Kevesen tudják, hogy az ételek tárolására is sok figyelmet kell fordítani. A biztonság érdekében a hűtőgépben nulla és öt fok közötti hőmérséklet az ideális, és nem mindegy, hogy mit melyik polcon tartunk. A nyers húst például mindig alulra tegyük, hogy az esetlegesen lecsorgó lé ne kenjen össze más nyersanyagot. Minden nyers és kész ételt külön dobozban, légmentesen tároljunk, figyelve az eltarthatóság időtartamára is.
Ha ezeket az alapvető szabályokat betartjuk, nagy eséllyel kerüljük el a különböző – enyhe vagy súlyosabb panaszokat okozó – ételmérgezéseket.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu