Csökkenti a vérnyomást a cékla

Már korábban is kitűnő bizonyítványt állítottak ki a cékláról a táplálkozás-kutatók. A sok jó tulajdonság mellé most egy újabb társul: csökkenti a vérnyomást.

Élet-egészségValló László2010. 07. 06. kedd2010. 07. 06.

Kép: A leve és a belőle készített saláta is kiváló vitaminforrás.

Csökkenti a vérnyomást a cékla
A leve és a belőle készített saláta is kiváló vitaminforrás.

A tudósok kimutatták, hogy a céklában lévő szervetlen nitrátok jótékony hatással vannak a vérnyomásra, csökkentve ezzel a szélütés és a szívroham kockázatát.

E zöldségféle ásványianyag-tartalma kiemelkedő: főként káliumot, foszfort és kalciumot tartalmaz nagyobb mennyiségben. Vas ugyan valamivel kevesebb van benne, ámde azt a keveset az emberi szervezet kitűnően hasznosítja, ezért jó vérképző. Kiváló természetes erősítő, főként a súlyosabb betegségből lábadozókon fejti ki jótékony hatását a gyomor és bélműködés serkentésével.

Gazdag vörös festékanyaga révén antioxidáns hatású; erősíti a szervezet ellenálló képességét. Ezzel összefüggésben szerepet játszik a rákos betegségek kialakulásának megelőzésében is. Hatását nyersen fejti ki leginkább (Egyébként meg sárgarépával kombinálva kitűnő májtisztító.)

Az újdonsággal, miszerint a cékla e sok kiváló tulajdonsága mellet még a vérnyomást is csökkenti, brit kutatók rukkoltak elő. A vizsgálatra jelentkező, magas vérnyomásban szenvedő önkéntesek felének nitrátkapszulát adtak, másik felükkel pedig céklalevet itattak. Kiderült: mindkettő egyformán hatásosan csökkenti a vérnyomást – minél magasabb volt az érték, annál nagyobb mértékben. Ezt a hatást a tudósok a cékla esetében a szervetlen nitrátoknak tulajdonítják, melyek a szervezetben nitrogén-oxiddá alakulnak.

Ráadásul a cékla nemcsak a vérnyomást csökkenti, hanem egy sor, a szervezet számára jótékony hatású anyagot is tartalmaz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek