Halat egyen infarktus ellen!

Húsz év alatt ötszörösére nőtt az allergiás gyermekek száma. A három éves kor alatt 6–8 százaléka szenved valamilyen élelmiszer-allergiában Európában és Észak-Amerikában. Az allergia tehát a táplálkozással összefüggő folyamat! Ha e gyermekek már néhány hónapos koruk óta rendszeresen fogyasztottak volna halat, akkor többségük elkerülhette volna e kellemetlen betegséget – állítják kutatási eredményekre alapozva a magyar hal és halfogyasztás érdekében fellépő szakértők.

Élet-egészségO. Horváth György2010. 08. 16. hétfő2010. 08. 16.

Kép: „Annyi helyre hívnak főzni...”- mondja a legendás sportoló.

Halat egyen infarktus ellen!
„Annyi helyre hívnak főzni...”- mondja a legendás sportoló.

Az Aranyponty Zrt. az egyik legnagyobb haltermelő az országban, az összes tógazdasági terület mintegy 16-17 ezer hektárjából nagyjából 1300 hektárnyit a Rétimajorban lévő központból irányítják. Legutóbb két akciót is indított a Lévai Ferenc által vezérelt társaság. Az egyik a Halas Péntek, a másik a Halra Magyar, Halra Bor! Előbbi során azt szorgalmazzák, hogy a vendéglátóhelyek, közüzemi konyhák, menzák péntekenként kínáljanak halat. Előbbiek akciós áron, a torkos csütörtökök mintájára. A menzák pedig közegészségügyi szempontokat kell, hogy megfontoljanak: a táplálkozás-egészségügyi szakemberek szerint a gyermekkorban fogyasztott hal zsírösszetétele, mikro- és makroelemei, fehérjéi alapvető fontosságúak a fejlődő szervezet számára.

Sőt, bizonyított, hogy a felnőttkorban heti rendszerességgel fogyasztott hal megfelezi az infarktus kialakulásának esélyét, csökkenti az érelmeszesedést – erről a minap tartott előadásában dr. Bana János gasztroenterológus, az Állami Egészségügyi Központ osztályvezető főorvosa beszélt. A mesterséges vaspótló szerekből csupán 1 százaléknyi vas szívódik fel, a halban komplex kötésben lévő vasból viszont 15 százalék! A diéták fontos szereplője  hal, mivel a gyógyulóban lévő számára igen könnyen emészthető táplálékforrást jelent könnyű olajai, zsírsavai, fehérjéi miatt.

Professzor Dr. Machay Tamás gyermekgyógyász, egyetemi tanár arról sorolt bizonyítékokat, hogy az a kismama, aki terhessége alatt rendszeres eszik halat, az kisebb eséllyel szüli meg idő előtt gyermekét és a világra jövő csecsemő testsúlya is nagyobb az átlagosnál. Vagyis a hal jótt tesz a magzatnak. Sőt, tévhitet is oszlatott a szakember: eddig úgy vélték, hogy az egy éves kor előtt fogyasztott hal allergiát okoz. Ennek az ellenkezője igaz: a 3-4 hónapos kórtól fokozatosan etetett hal éppen hogy nagyságrendekkel csökkenti az allergia kialakulásának valószínűségét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek