Depresszióra csokoládé

Ha rosszkedvűek vagyunk, egy kocka csokoládé vigaszt nyújthat. A depresszióban szenvedő emberek éppen ezért több csokoládét esznek, sőt minél súlyosabb az állapotuk, annál többet kívánnak a csábító édességből.

Élet-egészségSzabó Enikő2010. 09. 24. péntek2010. 09. 24.
Depresszióra csokoládé

A Kalifornia Egyetem kutatócsoportja mintegy ezer felnőtt csokoládéfogyasztását és hangulatát vizsgálta. A résztvevőkről annyit árultak el, hogy nem szedtek antidepresszánsokat, nem voltak szívbetegek vagy diabéteszesek.

Az eredmények szerint azok, akik súlyos depresszióban szenvedtek, átlagosan naponta tíz gramm csokoládét fogyasztottak el. Azok, akiknek nem voltak ilyen jellegű panaszaik, beérték napi öt grammnál kevesebb csokival is.

„Úgy tűnik, hogy az eredmények nem magyarázhatók a koffein, zsír, szénhidrát vagy az energia nagyobb bevitelével, hanem a csokoládéra specifikusak” – közölte Beatrice Golomb, a kutatás vezetője. A vizsgálatban nem találtak érdemi különbséget a depressziós és nem depressziós emberek között más, nagy antioxidáns-tartalmú ételek elfogyasztott mennyiségében.

A kutatók további vizsgálatokat tartanak szükségesnek az ok-okozati összefüggés megállapítására, s szeretnék megtudnii, hogy a csokoládé a depresszió egyik okozója vagy éppenséggel ideiglenes gyógyír rá.

Ezek is érdekelhetnek