Fejfájás? Van, hogy jogos kifogás

„Drágám, ma ne, fáj a fejem!” – hangzik a feleség szájából a kifogás viccben és az életben is elég gyakran. Kutatók most megállapították, hogy ez nem csak üres kifogás: a nők valóban többször szenvednek a fejfájástól, mint a férfiak.

Élet-egészségSzabó Enikő2010. 09. 08. szerda2010. 09. 08.
Fejfájás? Van, hogy jogos kifogás

Jennifer Kelly amerikai pszichológus úgy véli: a nőknél a krónikus fájdalom – ideértve a fejfájást is – tovább tart, gyakoribb és intenzívebb, mint a férfiaknál. Krónikus fájdalomról abban az esetben beszélhetünk, ha az legalább hat hónapig fennáll, s a legtöbb gyógyszeres kezelés nem jár eredménnyel.

A doktornő elmondta: nemcsak a fejfájás, hanem a széles körű izomfájdalom, az irritábilis bélszindróma, a reumás ízületi gyulladás is gyakoribb a nők körében. A hölgyek ráadásul hajlamosabbak arra, hogy összetett fájdalmat érezzenek egyszerre, ami nagy pszichés gyötrelmet okozhat számukra és növeli az esélyét, hogy mindebbe belerokkanjanak.

A szakember szerint talán a hormonok okolhatók e különbségekért, hiszen például az ösztrogén egyértelműen szerepet játszik az olyan betegségekben, mint amilyen a migrén.

A fájdalommal járó állapotok gyakorisága a lányoknál a pubertás kor után növekszik meg, míg a felnőtt fiúknál ez az arány stabil, vagy legalábbis nem emelkedik olyan meredeket – tette hozzá a doktornő.

Ezek is érdekelhetnek