Hamarabb üti meg a guta az agresszíveket

Nagyobb eséllyel kaphatnak szívrohamot vagy agyi infarktust, azaz gutaütést az ellenségeskedő, esztelenül versengő, agresszív emberek – állítják amerikai kutatók, akik Szardíniai lakói között végeznek vizsgálatot.

Élet-egészségValló László2010. 09. 28. kedd2010. 09. 28.
Hamarabb üti meg a guta az agresszíveket

Tekintélyes számú kísérleti alany – mintegy ötezer hatszáz férfi és nő – szív- és érrendszeri állapotát vizsgálja már évek óta egy amerikai orvoscsoport Szardínia szigetének négy falujában.

Elsősorban azt kutatják, hogy az itt lakók szív- és érrendszeri betegségei hogyan függnek össze az alapkarakterükkel. A kérdőíves vizsgálatok révén arra is választ keresnek, hogy a vizsgálati alanyok mennyire nyíltak, illetve bizalmatlanok, ellenségesek vagy barátságosak.

A kérdőíves felmérésekhez persze alapos laboratóriumi vizsgálatokat is társítanak, melyek során rendszeresen mérik a vércukor és a koleszterin szintjét, a testsúlyt és a vérnyomást. Mindezt kiegészítik egy korszerű és igen érzékeny eljárással, nevezetesen a nyaki ütőér rétegeinek mérésével. Ez az ultrahangos mérési technika ma az egyik legérzékenyebb eljárás, amelynek segítségével meg lehet ítélni a szív- és érrendszeri rendellenességek kockázatát.

Éppen a nyaki ütőér rétegeinek aránya bizonyult a legárulkodóbbnak. Kiderült ugyanis, hogy a nyaki erek állapota már fiatal, huszonéves korban is valamilyen fokon kórosnak bizonyult az agresszív, ellenségeskedő csoporthoz tartozók között. Három év múltán megismételték a vizsgálatot, amiből kiderült, hogy az e csoporthoz tartozók állapota tovább romlott: a legellenségesebb természetűek körében negyven százalékkal is. A kutatás során nyilvánvalóvá vált, hogy az ellenségeskedő, agresszív nők esetében a férfiakéhoz hasonlóan növekedett az infarktus, illetve a gutaütés bekövetkezésének kockázata.

Ezek is érdekelhetnek