Kívánósság: hiány a szervezetben

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy ellenállhatatlan vágyat érzünk valamilyen különleges étel, például csokoládé, édesség, sajt vagy éppen a hús iránt. S noha ennek a kívánósságnak a pontos oka nem egykönnyen határozható meg, azonban a bizonyos ételek utáni vágy és a szervezetben mutatkozó hiánytünetek közötti összefüggés eléggé nyilvánvaló.

Élet-egészségValló László2010. 09. 28. kedd2010. 09. 28.
Kívánósság: hiány a szervezetben

Ha valaki rendszeresen nagy vágyat érez a csokoládé iránt, az persze már jelentheti azt is, hogy az illető alaposan hozzászoktatta a szervezetét az elmaradhatatlan nasshoz. Ebben az esetben azonban egyszerűen csak csokoládéhiány-tünettel van dolgunk, amit a csokievés szenvedélye váltott ki.

Más esetben, amikor valaki alkalmilag kívánja meg erősen a csokit, a kívánósság a magnéziumhiányt jelzi, ami igen gyakori tápanyaghiány. A megoldás persze ilyenkor sem az, hogy csokival pótoljuk a hiányt, hanem hogy gyakrabban és nagyobb mennyiségben fogyasztunk magnéziumtartalmú élelmiszereket, például dióféléket, olajos magvakat, halat.

Az édesség kívánása – ha nem szenvedélybetegség esete forog fenn – a vércukorszint ingadozására utalhat. Amennyiben ez gyakori, mondhatni krónikus, alacsony vércukorszint állhat a háttérben, ami már orvoslásra szorul. Természetesen ennek sem a (még több) cukorfogyasztás a gyógymódja, hanem a rostban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek táplálkozásba iktatása, mert ezek jótékonyan hatnak a vércukorszint szabályozására is. (Ilyenek például a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék.)

A sajt vagy a pizza kívánása gyakran zsírsavhiányra utal, ami például dió, vaj, sajt, illetve más tejtermék fogyasztásával szüntethető meg. A hús iránt vágy pedig általában vashiányt jelez, amit csak mértékkel pótoljunk hússal, nagyobbrészben pedig inkább vasban gazdag zöldséggel, gyümölccsel ajánlott.

Ezek is érdekelhetnek