Reumára alkohol

Az alkohol kis mennyiségben gyógyszer – tartja a mondás. Kutatók most bebizonyították, hogy az alkohol segítségével csökkenthető a sokízületi gyulladás súlyossága, kialakulásának kockázata.

Élet-egészségSzabó Enikő2010. 09. 20. hétfő2010. 09. 20.
Reumára alkohol

A Sheffield Egyetem kutatói 873 reumás pácienst, valamint a kontrollcsoportban 1004, e betegség nélkül élő embert kérdeztek meg arról, milyen gyakorisággal ittak alkoholt a megelőző hónapban.

A tanulmányba bevontak részletes kérdőívet töltöttek ki, röntgenfelvételt készítettek róluk, elemezték vérmintájukat és megvizsgálták ízületeiket.

A kutatók megállapították, hogy az egyáltalán nem ivóknál négyszer nagyobb volt a sokízületi gyulladás kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik havonta legalább tíz napon ittak alkoholt. Az összefüggést férfiakra és nőkre egyaránt érvényesnek találták.

A röntgenfelvételek is kevesebb ízületi károsodást mutattak ki, a vértesztek pedig a gyulladás alacsonyabb szintjét jelezték az alkoholt fogyasztók csoportjában. Kevesebbszer jeleztek fájdalmat, s körükben ritkább volt a duzzanat, valamint a rokkantság is.

A kutatás vezetője szerint ennek feltehetőleg az az oka, hogy az alkohol csökkenti az immunrendszer aktivitását, így befolyásolhatja azokat a molekuláris útvonalakat, melyek miatt a sokízületi gyulladás kialakul. A már kifejlődött betegség esetében pedig fájdalomcsillapító hatása is lehet az alkoholnak.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy az alkoholfogyasztás reumával kapcsolatos előnyeit meghaladják az italozás egyéb következményei, illetve mindezek ismeretében kell mérlegre tenni az eredményeket.

Végezetül két fontos, nem elhanyagolható információ: a tanulmány az elfogyasztott alkohol mennyiségét nem vette figyelembe, csak az ivás gyakoriságát, illetve a vizsgálat a résztvevők önbevallásán és emlékezetén alapult.

Ezek is érdekelhetnek