Bajban a nikotinfüggő kamaszok

Óvatosságra intenek a szakemberek a kamaszkori dohányzással kapcsolatosan. A legfrissebb kutatások szerint ugyanis a dohányzáshoz való – később nehezen megszüntethető – hozzászokás fiatal korban már néhány cigaretta után kialakul.

Élet-egészségSzabó Enikő2011. 01. 28. péntek2011. 01. 28.
Bajban a nikotinfüggő kamaszok

San Francisco kikötőjében 13-17 éves fiatalokat kerestek meg, akik naponta egy-öt szál cigarettára gyújtottak rá. MRI-vizsgálatot végeztek rajtuk, miközben a vizsgálati alanyok fényképen cigarettázó embereket, illetve a dohányzással kapcsolatos tárgyakat – hamutartót, öngyújtót – néztek.

Kontrollként ugyanennyi tizenévest is megvizsgáltak, akik soha nem gyújtottak rá. A vizsgálatok során a kutatók összehasonlították az MRI útján láthatóvá tett agyi központokat, melyek a dohányzással kapcsolatos élvezeteket, kötődést jelezték.

Kiderült, hogy már a cigarettázással csak ismerkedő, alkalomszerűen vagy csupán társaságban rágyújtó tizenévesek agyában ugyanazok az agyi központok jeleztek aktivitást, mint amelyek a régóta, sokat dohányzó cigarettázókéban, pedig rágyújtás, nikotinhatás nem történt. A vizsgálat alanyai egyszerűen csak olyan képeket láttak, amelyek a dohányzásra emlékeztették őket.

A kutatók ebből arra következtettek, hogy ilyen fiatal életkorban az agyi élvezetközpontok ingerléséhez szinte alig van szükség az élvezeti szer, a nikotin rendszeres hatására – a kötődés már az igen ritka alkalmazás után is kialakul.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek