Magas vérnyomásba dönt a házimunka!

Ki gondolná, hogy a házimunka sokszor több stresszel jár, mint a munkahely? Egy friss közvélemény-kutatás szerint a háziasszonyok körében egyre gyakoribb a magas vérnyomás.

Élet-egészségKovács Réka2011. 01. 23. vasárnap2011. 01. 23.

Fotó: © Alamy

Magas vérnyomásba dönt a házimunka! Fotó: © Alamy

Amerikai kutatók több mint 100 dolgozó nőt és férfit vizsgáltak, s azt találták, hogy azok körében, akik a házimunkát is maguk végzik, gyakoribb volt a magas vérnyomás, mint azoknál, akik ezt a párjukra hagyják.

A Psychosomatic Medicine szaklapban publikált kutatás szerint azonban nem magával a házimunkával van a probléma, hanem a két foglalatosság összeegyeztetésével és a felelősséggel kapcsolatos stresszel. A legtöbb stresszt a mosás, főzés, takarítás munka melletti hatékony végzése okozza. De emellett magas vérnyomást okoz az autó karbantartásával és javításával kapcsolatos stressz, valamint a számlák kifizetése körüli aggodalom is.

A három héten át tartó vizsgálat során rendszeresen mérték a résztvevők vérnyomását. Eleinte csak a helyi klinikára kellett bemenni ellenőrzésre, majd pedig állandó vérnyomásmérő készüléket tettek a résztvevőkre, így egész nap figyelhették a vérnyomás változásait. Kiderült, hogy azok, akik otthon nagyobb részt vállaltak a házimunkából – többnyire a nők –, azok 4,4mmHg-el magasabb vérnyomást produkáltak, ezzel meghaladva a normális érték felső határát, a 140mmHg-t.

Érdemes lenne végiggondolni, hogy megér-e ennyit a háztartás vezetésének tökéletessége. Évente több mint 10 ezer ember hal meg szívinfarktusban Magyarországon. Ma ez számít az egyik leggyakoribb halálozási oknak, de nem csak itthon, Európa számos országában is. A szívinfarktus kialakulásának kockázatát pedig nagyban befolyásolja a magas vérnyomás, mivel jelentősen megterheli az érrendszert. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint minden második szívroham és stroke következtében beállt halál hátterében a magas vérnyomás lelhető fel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek