Nyakmasszázs: csak óvatosan!

A masszázs frissítő, egyben gyógyító balzsam a testnek és a léleknek egyaránt. Ám nem mindegy, hogy a sérült vagy beteg testrészt miként masszírozzák, s egyáltalán szabad-e azt masszírozni.

Élet-egészségBalogh Mária2011. 01. 31. hétfő2011. 01. 31.
Nyakmasszázs: csak óvatosan!

A lgerinctájéki masszázs során a legnagyobb figyelmet azon testrészek igénylik, melyeket már operálták, vagy ahová valamilyen implantátum került beépítésre. Ez többnyire az ágyéki és a nyaki gerincszakaszt érinti, csakhogy az utóbbinál az ízületi gyulladásra is figyelni kell. E betegséget gyakran összetévesztik a nyakmerevséggel, amit a kemény és görcsös izomzattal magyaráznak.

A gyulladt, fájdalmas gerinctájéki részek addig nem is masszírozhatóak, amíg a fájdalom tart. Az ízületi gyulladás átterjedhet a nyakcsigolyák szalagjaira is. Ha rosszul masszírozzák a nyaki gerinc tájékát, vagy az amúgy is gyulladt részt lazítják el az ősi gyógymóddal, gyakorta még erősebb fájdalom, szédülés, homályos látás, vérnyomás-ingadozás léphet fel.

A gerinctáji panaszokkal mindenképpen orvoshoz kell fordulni és a szükséges vizsgálatokat elvégeztetni. A diagnózis megállapításáig nem szabad semmilyen masszázst igénybe venni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek