Remeghet-e a szívünk?

A leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció általában szervi szívbetegség következménye. Amerikai kutatók újabb eredményei szerint azonban a mindennapi életben szokásos italok vagy ételek nem okoznak ritmuszavart.

Élet-egészségUjlaki Ágnes2011. 01. 17. hétfő2011. 01. 17.

Kép: kávé ivó ember serkentő fogyasztás ébrenlét fáradtság 2009 10 26 Fotó: Kállai Márton

Remeghet-e a szívünk?
kávé ivó ember serkentő fogyasztás ébrenlét fáradtság 2009 10 26 Fotó: Kállai Márton

Ennek a ritmuszavarnak igazi veszélye, hogy a ritmusos összehúzódás helyett csupán remegő, fibrilláló szívüregben, a pitvarban a vér megalvad, az alvadékból embólia szakadhat le és úszhat el életfontosságú szervekbe, például az agyba. Ezért igen fontos a pitvarfibrilláció megelőzése és megfelelő kezelése.

A kutatók egy amerikai városka 4526 lakójának vizsgálata során elemezték a szívritmuszavar előfordulási gyakoriságát, egy négyéves megfigyelési idő adatai alapján. A munkacsoport a résztvevők életmódját, táplálkozását igen részletesen megismerte, és annak alapján értékelte, hogy a szabálytalan szívműködést okozta-e valamilyen étel vagy ital.

A kutatók birtokában lévő adatok az alkohol, a koffein, a táplálkozási rostok, valamint a telítetlen zsírsavak fogyasztására vonatkoztak. A statisztikai értékelés tanúsága szerint a vizsgált táplálkozási tényezők és a ritmuszavar között összefüggés nem volt kimutatható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek