Tévhitek az instant kávéról

Kávéivó nemzet vagyunk, honfitársaink csaknem kétharmada naponta fogyaszt a fekete nedűből. Bár a kutatások szerint napi két-három feketének egészségvédő hatása is lehet, sokan még mindig vízhajtónak, sőt csontkárosítónak tartják a kávét. Egy friss felmérésből az is kiderült, hogy az instant kávéról sem tudunk sokat.

Élet-egészségSzabó Enikő2011. 01. 10. hétfő2011. 01. 10.

Kép:

Tévhitek az instant kávéról

A következő tévhitek élnek az instant kávéval kapcsolatban:

Az instant kávé mesterséges „pótkávé”
Tény: Az instant teljes mértékben valódi kávé, arabica és robusta fajták keveréke. A két fajta keverési aránya adja meg a különböző instant kávékra jellemző ízt. A pótkávé összetevői a gabonafélék, mint például a cikória – íze kissé hasonlít csak a kávéra.

Az instant kávéban vannak adalékanyagok
Tény: Az egyetlen adalék a forró víz, amelyet mi magunk öntünk hozzá. Az instant valódi kávébabból lefőzött kávéból készül. Az őrölt pörkölt kávé lefőzését követő vízelvonással készítik a granulátumot. Ezt a vízelvonást pótoljuk, amikor az instanthoz öntjük a forró vizet. Így tehát az eredeti lefőzött kávét nyerjük vissza.

A főzött kávé jobb
Tény: Az instant ereje és íze ugyanolyan, mint a főzött kávéé. Mivel az instant előfőzött kávé, rajtunk múlik, hogy milyen erősre és ízesre szeretnénk elkészíteni. Mindez attól függ, mennyi forró vizet vagy tejet öntünk a granulátumhoz. Az instant kávé antioxidáns hatású polifenol tartalma sem tér el a főzött verziótól, sőt a feketéhez hozzáadott tej sem ront az egészségvédő hatáson. Így napi 2-3 csésze akár instant, akár főzött kávé elfogyasztása hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez.

A kávé vízhajtó
Tény: A kávéról a válaszadók harmada azt gondolja, hogy dehidratálja (kiszárítja) a szervezetet. Nos, nincs hatással a sejten belüli folyadékmennyiségre, sőt részét képezheti a napi folyadékbevitelnek.

A feketéhez sok más tévhit is kötődik – például, hogy csontritkulást okoz, emeli a koleszterinszintet és a szívritmuszavar kockázatát. Ezzel szemben a legfrissebb kutatások szerint a normális vagy már beállított vérnyomással rendelkezők is nyugodtan elfogyaszthatnak belőle napi 1-3 csészével. Még a kismamáknak sem tiltott a kávézás: a magzat élénkségét szem előtt tartva, 1-2 kávé megengedett lehet ebben az időszakban is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek