Aranyat érő iskolaorvos

Annak idején örültünk az iskolaorvosi vizsgálatnak, ha így két tanóra is elmaradt. Máskor meg a védőoltás miatt reszkettünk. De hogyan áll ma a nebulók iskolai orvoslása?

Élet-egészségBalogh Mária2011. 03. 05. szombat2011. 03. 05.

Kép: KecskemŽt, 2009. november 17. Kovalcsik Istv‡n gyermekorvos H1N1 vŽdÎolt‡st ad be iskol‡soknak. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Aranyat érő iskolaorvos
KecskemŽt, 2009. november 17. Kovalcsik Istv‡n gyermekorvos H1N1 vŽdÎolt‡st ad be iskol‡soknak. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A legjobb helyzetben a budapesti meg a debreceni általános és középiskolai tanulók leledznek. Őket ugyanis valamennyi oktatási intézményben ellátják az iskolaorvosok, akik az egészségmegőrzési programokból is részt vállalnak. De elégedettek lehetnek a pécsi, az egri, a nyíregyházi, a hajdúszoboszlói diákok is. Ugyanakkor a gazdasági válság miatt az iskolaorvosok egyre több helyen látják el a feladatukat részállásban, s bizony, szép számmal találhatók olyan falvak, ahol nem jut pénz a foglalkoztatásukra.

Dr. Poncsák Anikó iskola-egészségügyi-ifjú­ságvédelmi szakorvos, csecsemő- és gyermekgyó­gyász a cívisváros négy iskolai körzetében csaknem kétezer diákot kezel:

– Az iskolaorvosok feladata magába foglalja a kötelező védőoltások beadását, a beteg gyerekek azonnali ellátását, majd gyógyintézménybe irányításukat. Visszajelzést mindannyiszor kérünk és kapunk is a kis maródiak állapotáról – mondja a doktornő.

– A mostani influenzás hetekben mi a legfontosabb tennivalója?
– Ha H1N1-es gyerekkel találkozom, azonnal jelentenem kell a feletteseimnek, így az ÁNTSZ-nek is, ahol döntenek az oltóanyag megrendeléséről. Tavaly, ha a szülő igényelte, minden iskolást ingyen oltottunk ellene, de kérhették a körzeti gyermekorvostól is. Az idén erre nem került sor. Egyébként bármilyen járványhelyzetet észlelek, ugyanúgy az ÁNTSZ-t értesítem, s közösen döntünk a továbbiakról. Ha netán tbc-s diákkal találkozom, a tüdőgondozóval veszem fel a kapcsolatot. Fertőző májgyulladás esetén az azonnali oltásokról kell gondoskodnom. Ugyancsak gyorsan cselekszem, ha véletlenül ételmérgezés ütné fel a fejét az iskolában. Ekkor a fertőzés okának kiderítése, illetve a kórság terjedésének mielőbbi megállítása is a dolgom.

Az iskolai felvilágosító előadásokon az iskolaorvos a korai szexuális élet veszélyeire, a dohányzás, az alkohol, a drog ártalmaira is felhívja a tanulók figyelmét.

– Évente szűrővizsgálatokra is sort kerítünk, ekkor – egyebek mellett – a látás, a testtartás, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegség, a bőrelváltozás is kiderül. Mindenkor tájékoztatjuk a szülőket, akiknek szakrendelésre kell vinniük a csemetéjüket. A könnyített vagy gyógytestnevelést, de a gyógyúszást is az iskolaorvos javasolja – sorolja dr. Poncsák Anikó.

Ezek is érdekelhetnek