Csöndes ellenálló: a lép

Vérrel teli szivacs – így jellemezhető a hasüreg bal felső részében meghúzódó szervünk. A lép pontos működésére csupán ötven éve derített fényt a tudomány.

Élet-egészségValló László2011. 03. 12. szombat2011. 03. 12.

Kép: Futás testmozgás fájdalom a lépben edzés kocogás 2011.03.08, fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Csöndes ellenálló: a lép
Futás testmozgás fájdalom a lépben edzés kocogás 2011.03.08, fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Vérbőség jellemzi a leginkább dinnyeszelethez hasonlítható, öklömnyi szervünket, amely az orvos számára csak akkor tapintható, ha megnagyobbodik. Kívülről feszes kötőszöveti tok veszi körül, belül azonban vérrel teli lágy szövet alkotja, amely vörös és fehér állományra különül.

A vörös állomány legfontosabb feladata, hogy a keringésből kihalássza és lebontsa az elöregedett vörösvértesteket. Hogyan képes erre? Nos, az ilyen vörösvérsejt szabályos korong alakja eltorzul, s emiatt fennakad az érzékeny szöveti hálón. Az anyaméhben, az embrionális élet kezdetén a lépben képződnek a vörösvértestek. Ez az ötödik hónaptól megszűnik, ekkortól a csontvelő veszi át a feladatot.

De a lép „nem felejt”, így ha valamilyen kóros elváltozás következtében a csontvelő nem képezne vörösvértesteket, akkor újból „szolgálatba helyezi magát”. Az egyre fogyatkozó számú csontvelőőssejtek a vérárammal a lépbe kerülnek, ott megtapadnak, s jelenlétükkel megindítják a vörösvértestképzést. A lép fehér állománya szervezetünk egyik legfontosabb védelmi vonala, melynek harcedzett katonái a nyiroksejtek. E különleges fehérvérsejtek meghatározott kórokozók elhárítására, elpusztítására szakosodtak – például az influenzavírus vagy a himlővírus leküzdésére –, s ezt nagy átütő erővel teszik.

Lépünk ritkán betegszik meg, de megnagyobbodik, ha fokozott munkára kényszerül. Így például akkor, ha kórokozók szállják meg a szervezetet, s nagy ütközeteket kell vívnia a betolakodókkal. A támadás elhárítása után visszanyeri eredeti nagyságát. De megnagyobbodik akkor is, ha valamilyen betegség következtében megszaporodik az eltávolítandó vörösvértestek száma.

Közlekedési balesetek gyakori következménye, hogy valamely nagy ütés miatt a lép megreped. Ilyenkor a vörös állományból kitóduló vér elárasztja a hasüreget, s amennyiben nem érkezik sürgős orvosi segítség, a sérült elvérezhet. A lép eltávolítása ilyenkor életmentő beavatkozás. Nagy kérdés: mi lesz ezután? Lehet-e lép nélkül élni? Igen, lehet, de a balesetet szenvedettnek számolnia kell azzal, hogy jelentősen csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége. Ilyen állapotban megnő az antibiotikus védekezés jelentősége és a védőoltások szerepe az életében.

Ezek is érdekelhetnek