Maria Treben gyógyfüvei

Egy különleges asszony életfilozófiája nagy hatást gyakorolt kortársaira és az őket követő nemzedékekre egyaránt. Hite, kitartása és leleményessége, valamint világszerte megjelent könyvei által Maria Treben halhatatlanná vált. Gyógyfüveit ma is nagy sikerrel használhatjuk a mindennapokban, csodával határos eredményei erőt adhatnak minden reményvesztett betegnek.

Élet-egészségFrenyó Szilvia2011. 03. 16. szerda2011. 03. 16.
Maria Treben gyógyfüvei

Idézet a füvesasszonyként is emlegetett Maria Treben (1907-1991) gyógyító gondolataiból: „A test és lélek egységet képez, testi ellenálló erőmhöz a felkészültséget a természettől nyertem el. Isten jól megművelt kertjében minden olyan gyógynövényt megtaláltam, amely segített egészségem megőrzésében.”

VISSZA A TERMÉSZETHEZ!
A biokozmetika, valamint a fitoterápia területe határtalan lehetőséget nyújt a természetes testápolásban. Példának okáért vegyük sorra testrészeinket, fejtől lefelé a lábujjakig.

Elsőként a fejbőr, valamint a haj kapjon főszerepet. Szinte úton-útfélen megtalálható kora tavasztól késő őszig az egyik legcsodálatosabb gyógynövényünk, a csalán.

Ennek a növénynek minden része felhasználható külsőleg, belsőleg egyaránt. Hajhullás, fejbőrviszketés esetén, illetve csupán egészségmegőrzés céljából is alkalmazhatjuk friss és szárított változatát egyaránt. Vegyszerdús világunkban sokan vagyunk, akik különféle bőrproblémákkal küszködünk, érzékenyekké válhatunk a különböző sampon- és balzsamösszetevőkre, ilyen esetekben feltétlenül megér egy próbát a csalánnal történő hajmosás.

Recept: egy ötliteres edényben négy-öt maroknyi friss vagy szárított csalánra hideg vizet öntünk, majd lassú tűzön forrásig melegítjük, ezután öt percig állni hagyjuk. Mossuk meg a hajas fejbőrt alaposan, amihez a legjobb, ha 100%-os tiszta növényi szappant használunk, majd öblítsük le a csalánfőzettel. Ezután folyamatosan dörzsöljük át, majd öblítsük le a csalános vízzel, amíg az el nem fogy. Jó eredményt érhetünk el, ha végül a frissen mosott hajat betekerjük egy puha törülközőbe és szárítás előtt pihentetjük tíz-húsz percet. Erőteljes hajhullás, kopaszodás esetén látványos javulást érhetünk el a csalántinktúra napi alkalmazásával.

Tinktúrarecept: A tavasszal, illetve ősszel kiásott csalángyökereket alaposan megtisztítjuk, majd apróra vágva üvegbe tesszük. 38-40%-os gabonapálinkával felöntjük, meleg helyen 14 napig állni hagyjuk, időnként felrázzuk. Naponta többször masszírozzuk be a fejbőrbe, csodát tesz.

Ám a külső gyógymódok mellett ne feledjük el, hogy a legtöbb tünet, betegség valamilyen belső rendellenességre utal, így erősen javallott a csalánból készült tea napi fogyasztása, hiszen az egyik legjobb vértisztító és vérképző növényünk is egyben. Megelőzés céljából naponta egy csésze teát elkortyolhatunk egész életünkön át, súlyosabb betegség esetén minimum napi két liter tea fogyasztása ajánlott a gyógyulás érdekében.

Csalántea: 1 púpozott friss vagy szárított csalánlevelet negyed liter vízzel leforrázunk, rövid ideig áztatjuk, majd leszűrjük és kortyonként fogyasztjuk melegen, cukor nélkül. Jótékony hatásai: vizelethajtó, emésztést elősegítő-kiválasztó, vértisztító, vérképző, kitűnő ellensége az ekcémáknak, bőrbajoknak.

A csalán kávé helyett is kitűnően alkalmazható, hasonló hatást fejt ki a szervezetre, ébren tart, igazi energiabomba, ezért legyünk óvatosak az esti fogyasztásával, kivéve, ha egy éber éjszakára vágyunk.

 

NÉZZ A SZEMEMBE ÉS MEGMONDOM, KI VAGY!
Létezik egy mondás, miszerint a szem a lélek tükre. Ez olyannyira helytálló, hogy a fénytelen, elszíneződött szem például belső rendetlenségre utalhat, míg a tiszta, csillogó szempár lelki békéről, kiegyensúlyozottságról árulkodik. A természet patikájában igen sokféle gyógynövényből válogathatunk szemünk egészsége érdekében.

A női betegségek méltán híres gyógyítójaként ismert cickafark a szúrós szemfájdalmak, váladékozással járó szembántalmak esetén, valamint az igen erős migrénrohamoknál is nagy segítségünkre lehet. Már egy csésze cickafarktea is jó hatást gyakorol az adott testrészre, kortyonként, melegen fogyasztva. Természetesen a teljes gyógyulás érdekében naponta akár több csésze gyógyteát is megihatunk (elkészítését lásd a csalánteánál).

A gyermekkori emlékeinkből megmaradt jó öreg kamilla a másik olyan növényünk, amellyel gyógyíthatjuk szemünket. Külsőleg gyulladt szemre, kötőhártya-gyulladásra, nedvedző sebek lemosására, borogatására használjuk. Szépségápoló szerként hetente egyszer ajánlatos kamillafőzettel arclemosást végezni, és az eredmény: friss, üde arcbőr.

A kamillavirág hatásai: nyugtató, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, izzasztó, görcsoldó. Szemfájdalmak elmulasztásához tejben felforralt kamillás borogatással kezeljük a becsukott szemet. Kamillateát kortyolgatva idegeink megnyugszanak, véget érnek álmatlan éjszakáink, eláraszt bennünket a béke és a harmónia.

Arckezeléshez: egy maréknyi kamillavirágot forrázunk le, majd rövid ideig állni hagyjuk.

Borogatáshoz: negyed liter forrásban lévő tejhez adjuk a púpozott evőkanálnyi kamillavirágot, állni hagyjuk, leszűrjük és lehetőleg lenvászon kendőbe tekerve borogatásként használjuk.

A népies nevén vigasztalófűként is emlegetett orvosi szemvidítófű bizonyos szembetegségekre kiváló gyógyír, így például árpa vagy gyulladás esetén. A fáradt szemek pihentetésére, megnyugtatására külsőleg használhatjuk a borogatást. A szemvidítófüvet tartalmazó homeopátiás készítményeket a szem kötőhártya-gyulladására, valamint szénanátha esetén javasolják. Teáját annak is ajánlják, aki gyomor- és bélbántalmakban szenved. Közismert fertőtlenítő hatása.

Borogatás: nyugtatásra a szemvidítófű langyos főzetét használjuk.

Érdekesség: az ókori görögök úgy vélték, hogy a növény nemcsak a szemre van jó hatással, hanem az őt szeretettel használó személy boldog és jókedvű is lesz tőle.

A kövirózsa húsos leveleinek nedvét frissen kifacsarva a beteg, fájó, ekcémás fülbe cseppentve enyhíthetjük a fájdalmas érzetet.

A vérehulló fecskefű langyos vízzel hígított kifacsart levét - két-három csészével - kortyonként elfogyasztva az idegesítő fülzúgás is elmúlik. Külsőleg ugyanezen növény szemölcs, tyúkszem, sömör és még rosszindulatú bőrbántalmak kezelésére is kiválóan alkalmas.

A leírtak alapján is láthatjuk, mennyi mindenre jók a természet patikájában fellelhető gyógynövények. Egy kis utánaolvasással jómagunk is kedvünkre begyűjthetjük kora tavasztól késő őszig a növényeket, nem beszélve a pénztárcánk kíméléséről. Abban az esetben, ha mégsem találnánk meg a számunkra szükséges csodaszereket, akkor látogassunk el egy közeli gyógynövényboltba, patikába és biztosan megleljük a testünknek-lelkünknek értékes kincseket.

Ezek is érdekelhetnek