Búcsú a kövérségtől?

Miért kövér az ember? A válasz pofonegyszerű: mert többet eszik, mint kellene. Tudományosabban szólva: energia bevitele meghaladja a (szükséges, normális) energiafelhasználás mértékét. A többlet pedig nem vész el, hanem átalakul, beépül.

ÉletstílusValló László2008. 10. 28. kedd2008. 10. 28.
Búcsú a kövérségtől?

Köztudott, hogy a zsíros, olajos ételek fogyasztása nagyban hozzájárul az elhízáshoz, ami pedig számos betegség forrása. A kövérség lényege, hogy a szervezet a szükségesnél is több (olykor jóval több) energiát raktároz el zsírok formájában a zsírszövetekben. Ennek a megnagyobbodott zsírkamrának a megnyilvánulása a nemkívánatos hájasodás.
Amerikai kutatók legújabban úgy akarják elejét venni az elhízásnak, hogy megakadályozzák a szervezetet abban, hogy ne raktározhassa el a fölösleges zsírt. Fölfedeztek ugyanis egy olyan molekulát, ami a táplálékkal elfogyasztott zsírok fölvételét szabályozza. Ha ezt kiiktatják, akkor jelentős mértékben gátlódik a zsír elraktározása, aminek következményeként kénytelen kiürülni a szervezetből.
A molekula hatását a tudósok egerekben tesztelték, mégpedig két vizsgálati csoportban, ahol minden állatot azonos zsírtartalmú élelemmel etettek. Az egyik csoportban működésképtelenné tették ezt a bizonyos molekulát az egerek zsírsejtjeiben. Amikor kiértékelték a kísérletet, kiderült: ezek az állatok sokkal kevesebb zsírt raktároztak el a zsírszöveteikben, így a súlyuk is csak alig gyarapodott. Ezzel szemben a másik, az úgynevezett kontroll csoportban, ahol ez a molekula szabadon kifejthette a hatását, jelentős mennyiségű zsír halmozódott föl a rágcsálók zsírszöveteiben, így az egerek meghíztak. Ha a kísérleti eredmények az emberre is alkalmazhatóvá válnak és beválnak, eljöhet az az idő, amikor könnyűszerrel (néhány pirula beszedésével) búcsút mondhatunk a hájasodásnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek