Ehető jószágok

A húsvéti nyúl – ahol csak teheti – a szabadban, a kertben, a bokrok alatt rejti el a gyerekeknek szánt ajándékokat. Nagyszerű móka a keresgélés, hát még a rátalálás! Különösen, ha saját készítésű, ehető apróságokat is rejt a kosár – ebben segít Vidék íze receptújságunk.

Életstílus2009. 04. 11. szombat2009. 04. 11.
Ehető jószágok

Húsvéti csibe
Hozzávalók 5 csibéhez és 1 kotlóshoz: 60 dkg liszt; 3 dkg élesztő; 2 dl tej; 10 dkg cukor; 10 dkg vaj; só; 2 tojás; liszt a nyújtáshoz; 2 evőkanál tej a ragasztáshoz; cukorgyöngy és mandula a díszítéshez.

A lisztet tálba szitáljuk és mélyedést nyomunk a közepébe. A szétmorzsolt élesztőt elkeverjük 4 evőkanál langyos tejjel, 1 teáskanálnyi cukorral és kevés liszttel. Beleöntjük a mélyedésbe, kevés lisztet szórunk rá, majd letakarva, meleg helyen 30 percig hagyjuk kelni. A kovászt összegyúrjuk a tészta többi hozzávalójával, és letakarva újabb 30 percig kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd elfelezzük. Az egyik feléből egy nagyobb és egy kisebb gömböt formázunk, azután ezeket összeillesztjük. A szárnyakat, a farktollat és a taréjt bevágásokkal alakítjuk ki. Szemként egy-egy szem cukorgyöngyöt, csőrként pedig két-két felezett mandulát dugunk a tésztába, majd tejjel összeragasztjuk. A maradék tésztából hasonló módon öt kiscsibét formázunk, majd kidíszítjük. A tyúkanyót sütőpapírral bélelt tepsibe ültetjük, és 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük. Azután mellésorakoztatjuk a csibéket, és további 20 percig sütjük.

A nyuszi süteményei
Hozzávalók
A tésztához: 50 dkg liszt; 18 dkg cukor; csipetnyi só; 1 tojás; 1 tojássárgája; 2 evőkanál tej; 25 dkg darabokra vágott vaj; liszt a nyújtáshoz.
A díszítéshez: 1 tojásfehérje; 20 dkg porcukor; színes ételfesték; 5 dkg tejcsokoládé bevonó.

Sima tésztát gyúrunk, cipóvá formázzuk, majd fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőszekrényben. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk, és nyuszit, csibét, pillangót, virágot szúrunk ki belőle. A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 10 percig sütjük. Azután kiszedjük, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A porcukrot simára keverjük a tojásfehérjével. Adagokra osztjuk, és különböző színű ételfestékekkel megszínezzük. A mázzal kidíszítjük a kekszeket, majd hagyjuk megszáradni. Az olvasztott csokoládét nejlonzacskóba töltjük, az egyik sarkán apró lyukat vágunk, majd a csokival kidíszítjük a figurákat, és hagyjuk megszáradni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek